20.04.2023.

U Križevcima otvorena najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj

Objavljeno u kategorijama: Novosti

zvjezdarnica 46


U Križevcima je danas otvorena najmodernija zvjezdarnica Hrvatskoj koja je izgrađena u sklopu projekta SPARK vrijednog tri milijuna kuna i sufinanciranog iz EU fondova. Svečanosti je prisustvovao i župan Darko Koren, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, kao i križevački gradonačelnik Mario Rajn i njegov zamjenik Danijel Šaško, predsjednik križevačkog Gradskog vijeća Igor Frbežar, članovi Županijske skupštine i Gradskog vijeća, ravnatelji ustanova, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata-Koren, načelnici općina te ostali gosti.

Zvjezdarnica 20

Voditelj projekta Andrej Dundović zahvalio je mnogima koji su sudjelovali u projektu, istaknuvši europska sredstva bez kojih zgrada ne bi bila realizirana, a koja je zamišljena kao svojevrsni spomenik ideje kozmosa i inspiracija za nove generacije.

Gradonačelnik Rajn je istaknuo:

quote desni 3Grad Križevci je ponosni podupiratelj ovog projekta. Priča je krenula još 2018. godine, a ideja je krenula u Hamburgu. Andrej i Petar bili su uporni i odvažni i danas s ovom građevinom mijenjate vizuru grada. Naša djeca, srednje škole, veleučilišta i sveučilišta će ovdje imati partnere.“

zvjezdarnica 40

Župan Koren uputio je čestitke svima koji su pomagali u realizaciji ovog projekta koji će donijeti značajne iskorake na znanstvenom području te dodao:

quote desni 3Dobio sam čast da vas pozdravim i u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, a pozdravljam vas i u ime Koprivničko-križevačke županije. Radostan sam i zbog činjenice da živim u ovom gradu i ovaj projekt će zasigurno značiti mnogo. Križevci su grad povijesti, kulture, mnogih detalja i posebnosti od sv. Marka Križevčanina, Štatuta, katedrale, a zvjezdarnica je jedna od točaka koja će biti zanimljiva i turistima i svima koji ovdje žive.“

zvjezdarnica 42

Projekt SPARK (SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca) pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T., Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, zatim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Gradske knjižnice „Franjo Marković” Križevci te Grada Križevaca da ponude djeci, mladima, ali i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

zvjezdarnica 57

Kozmološki centar, kroz projekt SPARK i raniji EU projekt Future Hub Križevci, već ispisuje noviju povijest Križevaca. Jedinstven je na nacionalnoj razini, ali i šire, ne samo zbog moderne i tehnološki sofisticirane zgrade zvjezdarnice koja mijenja vizuru grada, već i zbog astronomske kupole od pet metara – najdojmljivijeg dijela zgrade koja je ujedno i domaći proizvod kakav inače mogu proizvesti samo desetak tvrtki u cijelom svijetu.

Zvjezdarnica 6

Spomenimo i kako se zgrada sastoji od učionice, sobe za sastanke, dva ureda te same zvjezdarnice s kupolom, a poseban je i prohodan krov pogodan za događanja na otvorenom. Pozicija zvjezdarnice je na 10 metara visine od tla, a od astronomske opreme središnje mjesto zauzima teleskop vrste Ritchey-Chretien. U prostor same kupole u kojoj će se teleskopom promatrati nebo moći će stati manja grupa od desetak ljudi, a pritom je važno naglasiti kako će Centar u ponudi imati edukativne programe, a bit će otvoren za studente prirodnih znanosti i buduće znanstvenike koji će upravo ovdje moći napraviti svoje prve znanstveno-istraživačke korake.

Služba ureda župana

Izvor: Podravski list i Prigorski.hr

Pročitano 1207 puta