31.03.2023.

IN MEMORIAM ĐURO ZVONAR (1950.-2023.)

Objavljeno u kategorijama: Novosti

ZVONAR


Nakon kratke i teške bolesti u sedamdeset i trećoj godini života preminuo je doajen naivnog kiparstva, član udruge "Peski-Art Đurđevac" i član Hrvatskog društva naivnih umjetnika (HDNU) Đuro Zvonar.

Rođen je 10. travnja 1950. godine u Šemovcima gdje je živio sa svojom brojnom obitelji cijeli život. Osnovnu školu polazi u Šemovcima i Virju, po zanimanju je bio profesionalni vozač motornih vozila i profesionalni vatrogasac, a u tom izuzetno humanom zanimanju proveo je radeći preko 30 godina u Javnoj vatrogasnoj postaji Grada Đurđevca.

Zvonarov umjetnički put određen je u vrlo ranim godinama života, jer je već sa šest godina, vidjevši vrtne patuljke u vrtu dr.Petra Bazijanca u Đurđevcu, poželio baviti se izradom skulptura. Krenuvši u školu pokazivao je veliki interes za likovnost, a uvijek i najviše za izradu figurica, „čeplanje“ u drvetu pa mu je već sa 8 godina učitelj u školi organizirao prvu izložbu radova. Na prvoj pravoj skupnoj izložbi Đuro Zvonar sudjeluje kao 16-godišnji mladić u Gradskom muzeju u Bjelovaru 1966. godine gdje je njegov rad bio vrlo zapažen i prepoznat je kao veliki talent za kiparstvo što kroz svoje cjeloživotno umjetničko djelovanje i diokazuje.  Kasnije su se sudjelovanja na skupnim izložbama širom zemlje podrazumijevala, a 1971. godine sudjelovanjem na izložbi u Barbertonu u Sjedinjenim Američkim Državama Zvonar prvi put izlaže u inozemstvu.

U Zvonarevom umjetničkom radu1972. godina je vrlo značajna jer te godine sudjeluje na nekoliko značajnih skupnih izložbi gdje se afirmira u punom smislu, prepoznat kao izuzetan umjetnički talent, a te 1972. godine organizira i prve dvije samostalne izložbe u Đurđevcu i Virju, te tako 2022. godine obilježava 50 godina samostalnog izlaganja. Priredio je dvadesetak samostalnih izložbi, sudjelovao na oko 250 skupnih izložbi u zemlji i nozemstvu, izradio na desetke skulptura u drvu monumentalnih dimenzija od kojih su mnoge postavljene u javnim prostorima.

Izrađivao je umjetničke predmete primjenjene umjetnosti od vrata, ograda za stubišta do figura za crkvene božićne jaslice do skulptura svetaca za sakralne objekte.

Godine 2019. izdana mu je monografija u nakladi Općine Virje i suizdavaštvo KUD-a „Zvirišće“, a urednik monografije je dr.sc. Ivica Zvonar uz lekturu dr.sc.Maria Kolara.

Za svoj rad Đuro Zvonar primio je mnoštvo priznanja, zahvalnica, pohvalnica, plaketa i medalja, a 2019. godine Hrvatski Sabor Kulture dodjeljuje mu Povelju za izuzetna dostignuća u području kulturno-umjetničkog djelovanja i obogaćivanje hrvatske kulture. Odlukom o dodjeli javnih priznanja Županijska skupština je ove godine Đuri Zvonaru za plodonosan rad dodijelila Zahvalnicu Koprivničko-križevačke županije.

Posljednji ispraćaj održat će danas, u subotu 1. travnja u 16,00 sati na mjesnom groblju u Šemovcima.

Služba ureda župana

Pročitano 707 puta