16.03.2023.

Započela akcija „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica - Đelekovec u 2023. godine“

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 2543


Postavljanjem zaštitnih ograda na prometnici Koprivnica – Đelekovec, jučer je započela akcija „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec u 2023. godine“. U akciji koju je organizirala i koordinirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije sudjelovalo je 28 učenika trećih i četvrtih razreda Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica. Na samom početku, sudionike akcije i njihove profesore prigodnim riječima pozdravio je zamjenik župana Ratimir Ljubić te pohvalio njihovu zainteresiranost za očuvanje prirode i sudjelovanje u akcijama koje mogu tome pridonijeti. Zadovoljstvo akcijom izrazio je i ravnatelj koprivničke Gimnazije Vjekoslav Robotić, a uime Javne ustanove sudionike je pozdravila ravnateljica Željka Kolar te napomenula kako je ovogodišnja akcija spašavanja vodozemaca nastavak višegodišnje suradnje Javne ustanove i koprivničke Gimnazije. Također je pohvalila suradnju s Općinom Koprivnički Ivanec koja se ove godine pridružila akciji te je uz njezinu pomoć odvezen i zbrinut otpad koji su učenici sakupili na lokaciji akcije.

IMG 2581

Zaštitne ograde postavljene su uz lijevu stranu prometnice Koprivnica – Đelekovec i to u dužini od jednog kilometra, a ogradu čine 30-tak centimetra visoke onduline ploče koje su vodoravno postavljenje jedna uz drugu te pričvršćene metalnim zaobljenim šipkama zabijenima u tlo. Uz ploče, na razmaku od 10-tak metara, iskopane su rupe u koje su stavljene kante koje služe da u njih padaju žabe, koje će se nakon toga prenositi preko ceste u baru.

IMG 2613

Žabe su divlje životinje koje spadaju u skupinu vodozemaca, a vodozemci su jedna od najugroženijih skupina životinja. Razlog njihove ugroženosti je nestajanje, degradacija i fragmentacija staništa te nepoželjne ljudske aktivnosti u okolišu. Njihova temperatura tijela ovisi o temperaturi okoline, stoga zimi hiberniraju zakopane u zemlji, mulju ili sakrivene pod lišćem. Dolaskom viših temperatura (oko 15 °C) žabe postaju aktivne i kreću na parenje te migriraju do mrjestilišta koje čini vodeno stanište u koje žabe polažu svoja jaja. Upravo je lokacija prometnice Koprivnica – Đelekovec, gdje je s jedne strane ceste šumsko stanište, a s druge strane vodeno stanište, mjesto koje je žabama vrlo interesantna lokacija za razmnožavanje, no njihov je prelazak preko te frekventne prometnice iznimno opasan, obzirom da brojne žabe bivaju pregažene.

IMG 2549

Kako bi se pridonijelo očuvanju barem jedne vrste vodozemaca, u ovom slučaju žaba, koje su inače dobri indikatori bioraznolikosti, važni članovi hranidbenog lanca te korisne životinje i za dobivanje brojnih vrsta lijekova, i se ove godine provodi akcija njihova spašavanja. Spomenuta akcija odvijat će se tijekom ožujka i travnja, a njeno trajanje ovisit će o vremenskim prilikama i temperaturi zraka.

Pozvani su svi zainteresirani da se uključe u nastavak akcije „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica - Đelekovec u 2023. godine“, odnosno identifikaciju, prebrojavanje i prijenos žaba preko ceste u baru, a sve informacije dostupne su ovdje.  

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području KKŽ


Pročitano 1309 puta