10.03.2023.

Otvorena izložba “Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb”

Izlozba i publikacija posvecena zidovskoj zajednici 13


U Galeriji Koprivnica jučer je otvorena izložba “Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb” na kojoj je predstavljeno trideset autora s pedesetak slika i skulptura eminentnih hrvatskih umjetnika židovskog porijekla koji su od prvih godina 20. stoljeća do danas, obilježili hrvatsku modernu i suvremenu likovnu umjetnost.

Izložbu prati i multimedija čija je autorica povjesničarka umjetnosti i redateljica Mira Wolf, ujedno i autorica stručne koncepcije izložbe. Multimedijalni sadržaj predstavlja dvije značajne teme: San i krik: Likovna umjetnost Židova iz Hrvatske i Graditelji modernog Zagreba.

Događaju je prisustvovao veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Nj. E. Gary Koren. Ispred Grada Koprivnice prisutan je bio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, kojem je ujedno pripala čast da otvori izložbu, ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao je zamjenik župana Ratimir Ljubić, ispred Muzeja grada Koprivnice ravnatelj Robert Čimin, dok su ispred židovskih općina Koprivnica i Zagreb prisustvovali Sanja Švarc Janjanin i Ognjen Kraus.

Izlozba i publikacija posvecena zidovskoj zajednici 19

Prije otvorenja izložbe u Galeriji Mijo Kovačić održano je predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog kolokvija “Židovi u Podravini” održanog u studenome 2021. godine u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica, kojeg su su predstavili Lidija Vranar i Milivoj Dretar.

Organizatori ovog događaja su Muzej grada Koprivnice, Židovska općina Koprivnica i Židovska općina Zagreb.

Izvor: Grad Koprivnica

Služba ureda župana

Pročitano 993 puta