07.03.2023.

U Molvama održana radionica na temu smanjenja rizika od poplava

Objavljeno u kategorijama: Novosti

20230306 131236


Jučer su u Molvama, u konferencijskoj sali općine Molve, u organizaciji Hrvatskih voda održane dvije radionice za djecu i odrasle pod nazivom „Da nas rijeke ne poplave, smanjimo rizike od poplave“. Radionice su realizirane u okviru Projekta „Unaprjeđenje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR“, a prisustvovali su im i zamjenik župana Ratimir Ljubić te načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan.

Predstavnici Hrvatskih voda su učenicima  objasnili kako nastaju poplave, koje aktivnosti se mogu poduzeti u sprječavanju nastanka poplava te kako se ponašati tijekom i nakon poplavnog događaja. Maketa, posebno priređena za ove radionice, kao i edukativne igre te slikovnice, oduševile su učenike kao i njihove učiteljice.

U popodnevnim satima, realizirana je i radionica za građanstvo kojoj su prisustvovali predstavnici javnih ustanova i poduzeća, udruga, DVD-a te ostala zainteresirana javnost. Predavači su prezentirali kako i na koji način se provode mjere obrane od poplave u Hrvatskoj, ali s posebnim naglaskom na područje malog sliva Bistra te koje negrađevinske mjere je moguće poduzeti na način da smanjimo odnosno preveniramo poplavne događaje. Posljedice klimatskih promjena koje su na djelu, a rezultiraju, između ostalog, dugotrajnim sušama i obilnim padalinama u vrlo kratkom roku, čemu svjedočimo u zadnjih desetak godina,  godine nalažu promjene u ponašanju s ciljem zaštite i očuvanju okoliša, a negrađevinske mjere u obrani od poplava su jedne od nužnih aktivnosti  koje se moraju poduzeti.

Projektom „VEPAR“ (Vodno, Ekološko, Praćenje, Analize i Rješenja), predviđena je realizacija 68 radionica diljem Hrvatske, a ukupna vrijednost projekta VEPAR iznosi nešto više od 33 milijuna eura od čega EU, iz Regionalnog fonda, sufinancira sa 70%, a ostatak su sredstva korisnika; Hrvatske vode i DHMZ.

Izvor: Općina Molve

Služba ureda župana

Pročitano 811 puta