02.03.2023.

Načelnik Stožera Ljubić primio zahvalnicu za izuzetan doprinos razvoju sustava civilne zaštite

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

viber slika 2023 03 01 13 06 29 398


U Logističkom centru civilne zaštite u Jastrebarskom jučer je obilježen Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske. Svečanosti je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić, kojem je Ravnateljstvo civilne zaštite RH dodijelilo zahvalnicu za izuzetan doprinos razvoju sustava civilne zaštite.

Uz brojne uzvanike i goste, svečanosti obilježavanja nazočili su i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut koji su uputili čestitku svim pripadnicima i operativnim snagama te pozvali na daljnji razvoj i unaprjeđenje sustava na još višu razinu.

U sklopu svečanosti uručene su godišnje nagrade u području sustava civilne zaštite, priznanja i zahvalnice, kao i pohvalnice 41 pripadniku modula za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite koji su upućeni u Tursku nakon razornih potresa. Također, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici uručena je oprema nabavljena iz projekta „Opremanje i osposobljavanje intervencijskih postrojbi“, prikazana je upotreba robota za rad u ekstremnim uvjetima koju su izveli pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

Održan je i tehničko-taktički zbor gdje su pripadnici operativnih snaga sustava civilne zaštite - Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Saveza izviđača Hrvatske, izložili svoju opremu. U sklopu tehničko-taktičkog zbora Državna intervencijska postrojba civilne zaštite predstavila je specijalističku opremu za traganje i spašavanje iz ruševina, za traganje i spašavanje u poplavama, KBRN (kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu) zaštitu, zbrinjavanja stanovništva te tehničko-taktičku potporu.

Organiziran je i posjet učenika petih razreda Osnovne škole „Ljube Babića“ iz Jastrebarskog, pri čemu su djelatnici Sektora za smanjenje rizika od katastrofa prezentirali edukativne modele katastrofa (model poplave, potresa, tornada, erozije i vulkana), s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o smanjenju rizika od katastrofa.

Svečanosti je prethodila Sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan, nakon koje je posvetio spomen ploču postavljenu u spomen na sve poginule i umrle pripadnike civilne zaštite, kod koje je položen vijenac i zapaljena svijeća.

Izvor: KKŽ i CZ RH

Služba ureda župana

Pročitano 1111 puta