18.02.2023.

U Gornjoj Rijeci održana manifestacija 19. Sidonijin dan

Objavljeno u kategorijama: Novosti

DSC 1661 768x512


Jučer je održana manifestacija u spomen na prvu hrvatsku primadonu Sidoniju Erdödy Rubido, koja je dio života provela u Gornjoj Rijeci, gdje je i umrla 17. veljače 1884. godine. Manifestaciji je prisustvovala predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, kao izaslanica koprivničko-križevačkog župana, u čije ime je uputila pozdrave i zahvalu organizatorima na marljivom očuvanju baštine i njegovanju tradicije svojega kraja. U pozdravnom govoru je izrazila oduševljenje što u lijepo osmišljenom programu sudjeluje puno djece i mladih, što je i jamstvo opstojnosti ovoga lijepoga potkalničkoga kraja. Ispunjena dvorana najbolje govori kako grofica Sidonija sve okuplja i nakon više od stoljeća i koliko je svima važna ova večer uz program kakvoga bi poželjele i puno veće pa i urbane sredine. Uputila je i čestitke svima na radu u udruzi Potkalnički plemenitaši, koja prezentira svoj kraj i pronosi običaje iz prošlih vremena kroz čuvanje i njegovanje uspomene na groficu Sidoniju diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Izrazila je veliko zadovoljstvo što joj je pripala čast te svečano otvorila manifestaciju “19. Sidonijin dan”, čiji je pokrovitelj Koprivničko-križevačka županija.

DSC 1766 768x512

Riječi pozdrava i dobrodošlice uz kratko prisjećanje na groficu Sidoniju, prvu hrvatsku primadonu, čija je operna karijera bila kratka, ali upečatljiva, govorio je Ivica Truščec organizator i predsjednik Udruge Potkalnički plemenitaši. Zaželio je ugodne trenutke i ispunjena srca svima te da uživaju uz bogati program i brojne izvođače predvođene plesnom skupinom „Sidonija“.

DSC 1708 768x512

Ravnatelj škole Darko Zvonar je zahvalio izvođačima, sponzorima i donatorima na angažmanu te svima na dolasku. Pozdravne riječi uputio je i općinski načelnik Darko Fištrović, koji je istaknuo kako je manifestacija vrlo značajna za općinu, koja je uvijek podržava. Zahvalio je „Potkalničkim plemenitašima“ na održavanju tradicije te s posebnim ponosom najavio prvi nastup vrtićaraca i svima uputio dobrodošlicu.

U programu su sudjelovali sopranistica Natalija Kralj, Tamburaški orkestar “Črni Tomaši” Lobor, recitatori gornjoriječke Osnovne škole, zbor “Sidonijini glasići”, polaznici vrtića “Mali medo”, plesna skupina „Sidonija“ i Mirko Švenda -Žiga.

Na kraju programa je predsjednik Truščec podijelio zahvalnice članicama i članovima, kao i svima koji surađuju i pomažu rad udruge.

Izvor: Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ

Foto: prigorski.hr

Služba ureda župana


Pročitano 856 puta