16.02.2023.

Održan sastanak s predstavnicima službi i ustanova iz područja socijalne skrbi

Sastanak 1


U prostorijama Županijske uprave jučer je održan sastanak s predstavnicima Županijske službe i područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad te ustanova iz područja socijalne skrbi kojem su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek sa suradnicima.

Na sastanku je predstavljeno ustrojstvo novoosnovanog Hrvatskog zavoda za socijalni rad koji djeluje od 1. siječnja ove godine, a kojim je sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, za područje Koprivničko-križevačke županije ustrojena Županijska služba Koprivničko-križevačke županije sa sjedištem u Koprivnici, koja obuhvaća područne urede Križevci, Đurđevac i Koprivnica. Vršitelj dužnosti predstojnika Danijel Rušak je predstavio smjernice rada te iznio problematiku s kojom se sustav socijalne skrbi suočava, između ostalog i pitanje pružanja socijalne usluge smještaja u udomiteljstva. 

Letak 2

Kako je istaknuto na sastanku, interes djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i odraslih u potrebi, nije smještaj u prekapacitiranim ustanovama već suživot u udomiteljskim obiteljima gdje će razvijati svoje potencijale te imati sigurnost obiteljskog doma. Potreba za zbrinjavanjem djece i odraslih osoba se svakim danom povećava, stoga je zbog nedostatka smještajnih kapaciteta nužan angažman cijele zajednice, složili su se sudionici sastanka, te naglasili kako osim moralne i humanitarne komponente udomiteljstvo pruža i financijsku mogućnost ostvarivanja dodatnih novčanih sredstava za obitelj udomitelja.

Letak 1

Valja napomenuti kako za skrb i uloženi trud za zbrinjavanje korisnika udomitelji primaju novčanu naknadu, a za nezaposlene osobe postoji mogućnost bavljenja udomiteljstvom kao zanimanjem, gdje osoba uz mjesečnu naknadu za rad udomitelja u iznosu od četiri tisuće kuna ima plaćene doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te, uz navedeno, dodatno prima opskrbninu za svakog smještenog korisnika.

Letak 3

Na kraju sastanka upućen je i poziv svim obiteljima velikog srca koje su spremne pružiti topli dom, sigurnost i utočište djeci i odraslim osobama u potrebi.

Sve informacije mogu se dobiti putem elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 048/410 608 – Tim za udomiteljstvo.

Služba ureda župana

Pročitano 986 puta