18.01.2023.

IN MEMORIAM PETAR PETROVIĆ (1942. – 2023.)

Objavljeno u kategorijama: Novosti

LU 03062


Jučer, 17. siječnja 2023. godine, preminuo je Petar Petrović, istaknuti naivni slikar, član Hrvatskog društva naivnih umjetnika i Udruge Peski -Art Đurđevac.

Petar Petrović rođen je 10. svibnja 1942. godine u Molvarskim Gredama, a u Đurđevcu je živio i radio od 1966. godine. Poznat je po putovanjima biciklom kojim obilazi podravske krajeve i skicira i bilježi starinske primjerke tradicijskog graditeljstva koji izumiru i otima ih od zaborava s naglaskom na građevine pokrivene slamnatim krovovima (škofe). Bio je posvećen i humanitarnom radu te pomagao svima u potrebi.

Što se tiče umjetničkog rada, bio je vjeran izričaju Hlebinske slikarske škole, a motive bira iz svog zavičajnog okruženja. Ukupno je priredio 20 samostalnih izložbi, sudjelovao na oko 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te na preko 250 likovnih radionica i kolonija. Izdao je sedam grafičkih mapa, ilustrirao knjige, kalendare te sudjelovao u brojnim oslikavanjima društvene infrastrukture. Izdao je i desetak publikacija u kojima izvornim rječnikom opisuje gotovo zaboravljene pojave i događaje prema podravskim motivima.

Za svoj je rad Petar Petrović primio niz zahvalnica, diploma i priznanja od kojih su značajnija Zahvalnica Koprivničko-križevačke županije (2022.), Povelja Grada Đurđevca (2017.) te Povelja Hrvatskoga Sabora Kulture za doprinos umjetničkom radu i kulturi Republike Hrvatske. O njegovu slikarstvu i umjetničkom djelovanju pisali su mnogi značajni kulturni djelatnici, povjesničari umjetnosti i stručnjaci.

Župan Darko Koren i Koprivničko-križevačka županija ovim putem upućuju zahvalu na svemu što je Petar Petrović učinio za razvoj naše županije, s naglaskom na njegov doprinos očuvanju naivne i tradicijske umjetnosti, te izražavaju najdublju i iskrenu sućut ožalošćenoj obitelji i prijateljima.

Posljednji ispraćaj održat će se danas, u 13 sati, na Gradskom groblju u Đurđevcu. 

Služba ureda župana

Pročitano 1118 puta