05.01.2023.

Održan sastanak s ravnateljima županijskih osnovnoškolskih ustanova

IMG 9689


U prostorijama Županijske uprave u srijedu, 4. siječnja je održan sastanak s ravnateljima osnovnoškolskih ustanova Koprivničko-križevačke županije na temu prehrane učenika osnovnih škola. Sastanku su prisustvovali župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem i pročelnica Ana Mušlek koji su u konstruktivnom razgovoru s ravnateljima razmijenili mišljenja i usuglasili se oko potrebnih koraka u provođenju procedura i usklađivanja tehničkih mogućnosti kako bi sva djeca u školama, sukladno Odluci Vlade RH da će financirati jedan obrok dnevno svim osnovnoškolcima, imala osiguran  obrok u svojim školama.

Odluku o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za drugo polugodište školske godine 2022./2023.  Vlada je donijela temeljem nedavne dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojom su utvrđena mjerila i kriteriji za ostvarivanje prava na financiranje, odnosno sufinanciranje prehrane učenika osnovnih škola. Financijska sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu u ukupnom iznosu od 42.515.097,22 eura.

Župan Koren je pohvalio dosadašnji rad ravnatelja te napomenuo kako vjeruje da će se dobra suradnja nastaviti i tijekom ove godine u kojoj se planiraju nove investicije u sektoru obrazovanja.

IMG 9704

quote desni 3Iza nas je uistinu vrlo plodonosna godina u kojoj smo izgradili čak pet školskih sportskih dvorana i dvije zgrade Županijskog Centra kompetentnosti u Obrtničkoj školi u Koprivnici i Strukovnoj školi u Đurđevcu, za što su izdvojena vrlo velika sredstva, gotovo 150 milijuna kuna. Drago mi je da imamo dobar dijalog i da smo svi otvoreni za suradnju kako bi stvorili najbolje uvjete za naše školarce. Kao što znate mijenja se pedagoški standard i zakonski propisi, a na nama je da se prilagodimo i u svojim ulogama učinimo maksimum. Županija će biti snažna podrška i dalje, održat ćemo kontinuitet ulaganja kako bi kvaliteta obrazovnog sustava bila na najvišoj razini, poručio je župan te ravnateljima poželio da i u svojim kolektivima postignu sinergiju kojom će dodatno preuzeti inicijative i razviti inventivne projekte za unaprjeđenje školskog sustava.

IMG 9698

Zamjenik Ljubić se osvrnuo na aktualno stanje u županijskim školama istaknuvši kako je pitanje prehrane izuzetno važna tema kojom se Županija već dugi niz godina uspješno bavi kroz nekoliko programa, prvenstveno "Pametan obrok za pametnu djecu", ali i projektima poput "Svi u školu, svi pri stolu" te "Školske sheme".

Dodao je i kako županijske osnovne škole imaju dobro razrađen sustav normativa i jelovnika te da pitanje obroka u matičnim školama neće biti problem, dok će se u područnim školama program prehrane prilagoditi u skladu s postojećim tehničkim mogućnostima.

Služba ureda župana

Pročitano 1581 puta