28.12.2022.

Županija za izradu projektno-tehničke dokumentacije za tri projekta u okviru Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske dobila 5,6 milijuna kuna

Objavljeno u kategorijama: Novosti

WhatsApp Slika 2022 12 27 u 13.54.50 1


U prostorijama Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju u Čakovcu je u utorak, 27. prosinca održan sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministara sa županima uključenim u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske. Sastanku je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren, uime domaćina međimurski župan Matija Posavec i gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.    

Podsjetimo, Razvojnim sporazumom vrijednim 15,2 milijarde kuna definirani su strateški kapitalni projekti Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije na koje će se utrošiti sredstva koja će u značajnoj mjeri podići razvoj konkurentnosti, ali i kvalitetu života stanovnika na području županija potpisnica Sporazuma. Riječ je o projektima u segmentu prometa i mobilnosti, regionalne obrazovne infrastrukture, zdravstvene infrastrukture, civilne zaštite i obnove kulturne baštine u svrhe razvoja održivog turizma.

Jučer su uručeni ugovori za izradu projektno-tehničke dokumentacije za tri projekta Koprivničko-križevačke županije koji su dio Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske, a za  koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“ odobrilo više od pet milijuna kuna. Ukupna vrijednost izrade projektno-tehničke dokumentacije je 5,6 milijuna kuna, a svaki je od strane Ministarstva sufinanciran sa 90 posto iznosa troškova.

Riječ je o projektima Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli za koji je ugovor preuzeo ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić, zatim izgradnje Srednje škole Koprivnica koju je predstavljao ravnatelj Mario Latin te izgradnje Centra zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije za koju je ugovor preuzeo župan Darko Koren.

WhatsApp Slika 2022 12 27 u 13.54.48

Župan Koren je uz zahvalu na dodijeljenim sredstvima istaknuo kako će Razvojni sporazum u narednom razdoblju omogućiti još veći razvoj s izravnim učinkom na gospodarstvo te jačanje konkurentnosti i uravnoteženiju regionalnu razvojnu politiku, kao i podizanje standarda stanovnika Koprivničko-križevačke, ali i ostalih sjevernih županija.

Dodajmo kako ukupna vrijednost projekata uključenih u Razvojni sporazum za područje naše županije iznosi 3,1 milijardu kuna, a riječ je o pet lokalnih/regionalnih projekata (Revitalizacija kulturno-povijesnog kompleksa Inkey u Općini Rasinja, Izgradnja nove zgrade Srednje škole Koprivnica, Izgradnja Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, Terminal za kombinirani/intermodalni transport, Termalne toplice u Kloštru Podravskom)  i jednom nacionalnom projektu - završetku izgradnje brze ceste DC 10 Kloštar Vojakovački-Koprivnica u što je uključena i obilaznica Koprivnica – granica Republika Mađarska.

Predsjednik Vlade istaknuo je dobar dijalog sa županijama, koji se provodi već sedam godina te izrazio želju za nastavkom takvih odnosa naglasivši kako na području sjevernih županija postoji još nekoliko točaka koje se moraju kvalitetnije povezati, poput brze ceste prema Koprivnici i Bjelovaru uz daljnja ulaganja u željezničku infrastrukturu.

MZ 30

Sastanku sa županima su uz predsjednika Vlade prisustvovali i Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Vili Beroš, ministar zdravstva i Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, saborski zastupnici s područja KKŽ Darko Sobota i Mišel Jakšić te ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić.

Spomenimo na kraju kako su nakon sastanka sa županima uručeni i ugovori za projekt Zaželi, koje su preuzeli načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović, predsjednica Kluba Mariške Valentina Čadavec te Miroslav Mačković ispred Udruge invalida KKŽ, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić je preuzeo ugovore za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dva projekta vrijedna 1,4 milijuna kuna u čijoj je pripremi sudjelovala PORA KKŽ i koji će se provoditi na području općine, a dodijeljene su i potpore za ulaganje u poljoprivredu - s područja naše županije ugovor za svoj OPG je preuzeo Vedran Goričanec.

Izvor fotografija: KKŽ, emedimurje.hr, sjever.hr

Služba ureda župana


Pročitano 856 puta