16.12.2022.

Sastao se Koordinacijski odbor projekta „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG aa20afe2428c982716fb08e3d29c0633 V


U prostorijama Županijske uprave održan je sastanak Koordinacijskog odbora projekta „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“, koji je kao predsjednik Odbora vodio zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Kao što je pojašnjeno na sastanku, Županija je sufinancirala organizaciju Dječjeg tjedna koji se svake godine obilježava početkom listopada te natjecanja učenika, a s takvom se podrškom planira nastaviti i dalje. Na ovaj način Županijska uprava direktno sudjeluje u aktivnostima namijenjenima djeci te se ostvaruje suradnja s društvima „Naša djeca“ Koprivnica, Virje i Križevci, koji su stekli status „prijatelj djece“.  Također je obnovljen Sporazum koji je 2017. godine sklopljen sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske, o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“, a u naredom petogodišnjem razdoblju očekuje se postizanje tog prestižnog statusa. Ono što je potrebno ostvariti je uključivanje većeg broja općina koje su pristupile akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ ili stekle taj status, u čemu im Županija pruža kontinuiranu podršku.

IMG fbd5cfcaf9522957e9727256aa2efd3f V

Zamjenik Ljubić također je pojasnio kako je Savezu upućen dopis u kojemu se predlaže izmjena kriterija kojim se zahtjeva da najmanje 50 posto jedinica lokalne samouprave mora pristupiti akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“, dok 1/3 mora steći status „Grad/Općina prijatelj djece“, prije nego što županija može dobiti taj status.  O tome se raspravljalo i na sastanku Hrvatske zajednice županija, a mi smo prva županija je pismeno inicirala promjenu kriterija, što je Savez ocijenio pozitivnim, te se izmjena očekuje već početkom iduće godine. 

Strategija projekta „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2020.-2022. godine odlukom Županijske skupštine produžena je do kraja 2023. godine te je potrebno napraviti svojevrsnu reviziju Strategije, s čime se već započelo, nakon čega će se izraditi Godišnji izvedbeni plan. Slijedi i izrada nove Strategije za razdoblje od 2023. do 2026. godine, a zamjenik Ljubić je tom prilikom istaknuo kako je vidljivo koliko svi zajedno ulažemo u dječju sigurnost, njihovo zdravlje i obrazovanje, sportske i vannastavne aktivnosti te poticanje kreativnog  kreativnog stvaralaštva i participacije u lokalnoj zajednici.

Na sastanku je odlučeno i o izmjenama Poslovnika o radu, koje su planirane za sljedeću godinu.

Služba ureda župana

 

Pročitano 684 puta