16.12.2022.

U okviru projekta „Riverside“ osnovano Suradničko vijeće za područje Rezervata Mura-Drava-Dunav u KKŽ

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita okoliša i zaštita prirode

IMG 6928


Jedna od aktivnosti koju je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije provela u okviru projekta „Riverside“ (Development and Protection of the Transboundary Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube) je utemeljenje i osnivanje Suradničkog vijeća Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav u Koprivničko-križevačkoj županiji. Tome je prethodilo nekoliko sastanaka na kojima su identificirani ključni dionici koji svojim aktivnostima mogu utjecati  na upravljanje, bioraznolikost i krajobraznu raznolikost ovog prirodno vrijednog područja.

Osnivačkom sastanku Suradničkog vijeća prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je uz pozdrave okupljenima, ukazao na važnost očuvanja bioraznolikosti i krajobrazne raznolikosti rijeka Mure i Drave za Koprivničko-križevačku županiju. Također je izrazio zadovoljstvo što su te prirodne vrijednosti prepoznate kao dio europski važnog Natura 2000 područja, a i kao dio od strane UNESCO-a proglašenog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Radni dio sastanka započeo je prezentacijom koju je održala ravnateljica županijske Javne ustanove Željka Kolar i u kojem je predstavljen projekt „Riverside“, njegove aktivnosti te koraci koji su prethodili utemeljenju i osnivanju Suradničkog vijeća. Predstavljeni su i članovi Suradničkog vijeća te je donesen Zaključak o njegovom utemeljenju u kojem je navedeno da ga čine predstavnici općina s područja koje obuhvaća Rezervat, grada Koprivnice, Upravnog vijeća Javne ustanove, Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode KKŽ, Zavoda za prostorno uređenje KKŽ, PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ, turističkih zajednica (KKŽ i područja Središnja Podravina), Hrvatskih šuma Uprave šuma Koprivnica, Hrvatskih voda VGI za mali sliv „Bistra“, Županijske uprave cesta KKŽ, Dječjeg vrtića Tratinčica, Zajednice športsko ribolovnih klubova Koprivnica i Športsko ribolovnog saveza KKŽ.

IMG 6936

Nakon toga, raspravljano je o Poslovniku o radu Suradničkog vijeća te je donesen Zaključak o njegovom usvajanju, a za predsjednicu Vijeća izabrana je ravnateljica Kolar. Za njezinog zamjenika izabran je Mladen Matica, član Suradničkog vijeća i predstavnik Zavoda za prostorno uređenje KKŽ, a za zapisničarku Marta Lenac, stručna suradnica u županijskoj Javnoj ustanovi.

U nastavku sastanka, članovi Suradničkog vijeća složili su se kako će aktivnosti i  projekti koji se provode na zaštićenim područjima u našoj županiji pomoći u poboljšanju međusobne suradnje svih članova Vijeća te u razmjeni iskustva, znanja i mišljenja u svrhu bolje zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti na području županije. Idući sastanak Suradničkog vijeća planiran je početkom sljedeće godine.

Služba ureda župana

Izvor: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području KKŽ

Pročitano 859 puta