13.12.2022.

Županija osigurala 1,2 milijuna kuna za 100 stipendija – najzastupljeniji studiji medicine i strojarstva

IMG 9028


Župan Darko Koren danas je u prostorijama Županijske uprave potpisao ugovore za stipendiranje studenata s područja Koprivničko-križevačke županije za akademsku godinu 2022./2023. Obzirom na velik interes studenata, Županija je ponovno povećala broj, ali i iznos stipendija te je osigurano čak 20 stipendija više nego prošle godine, ukupno 100, u iznosu od tisuću kuna mjesečno, umjesto dosadašnjih 700 kuna.

Prema studijskim programima, najzastupljeniji su studiji strojarstva i medicine, a zatim dentalne medicine, farmacije, rehabilitacije, računarstva i elektrotehnike.

20221213 080652

Župan je, uz čestitke studentima, napomenuo kako Županija kontinuirano ulaže u sustav obrazovanja, što je jedna od njezinih osnovnih zadaća.

quote desni 3Kroz unaprjeđenje materijalnih, ali i svih ostalih uvjeta, brinemo o kvaliteti obrazovnog sustava te smo pri završetku nikad većeg investicijskog ciklusa. Uz izgradnju pet školskih sportskih dvorana i općinama i županijski Centar kompetentnosti, provodimo i brojne druge manje projekte. Planovi za budućnost odnose se na izgradnju nove zgrade koprivničke Srednje škole i Učeničkog doma te mnoge manje projekte, a svim njima ćemo dodatno podići standard obrazovanja u našoj županiji,  kazao je uvodno župan te se osvrnuo na stipendije i važnost ulaganja u visoko obrazovanje.  

IMG 8954

quote desni 3Ove smo godine povećali broj korisnika stipendija s 80 na 100 te iznos stipendije sa 700 na 1000 kuna što u konačnici znači da ćemo za stipendije izdvojiti čak 1,2 milijuna kuna. Sedmu godinu zaredom provodimo model dodjele stipendija iz županijskog Proračuna, a kad se prisjetimo da smo krenuli s 20 stipendija, možemo reći da smo učinili značajan korak naprijed. Drago nam je što se među stipendistima nalazi velik broj studenata koji studiraju na fakultetima čije su struke u deficitu na tržištu rada, poput studija medicine, farmacije i studija iz STEM područja. Ovo je jedan od alata kojim povećavamo broj visokoobrazovanih na našem području, nadam se da ćete nakon završetka školovanja i ostati ovdje te doprinijeti razvoju naše županije, istaknuo je župan te im uz blagdansku čestitku poželio da uspješno završe svoje studije.

20221213 080604

U ime studenata obratila se studentica Lorena Novak sa Sveučilišta Sjever koja je zahvalila Županiji na financijskoj pomoći te dodala kako će im stipendija dobro doći u mjesečnom studentskom budžetu posebice u vremenu ekonomske nestabilnosti i znatnog povećanja troškova života.   

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek sa suradnicima, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić i pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec.  

Služba ureda župana


 
Pročitano 1067 puta