11.12.2022.

Prekodravci obilježili 200 godina naseljavanja Gole

Objavljeno u kategorijama: Novosti

znanstveni skup gola 9


Otvaranjem izložbe, otkrivanjem spomen-ploče na zgradi starog župnog dvora te znanstvenim skupom o životu Prekodravlja nastavljeno je obilježavanje 200 godina Gole. Svečanosti su uz brojne goste prisustvovali i župan Darko Koren te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota.

Program je započeo otkrivanjem spomen ploče na zgradi starog župnog dvora koju su podigli Općina i Družba braće Hrvatskog Zmaja. Tim povodom načelnik Općine Stjepan Milinković je istaknuo kako se spomen pločom žele zahvaliti svima koji su ostavili trag na području Gole.

Župan Koren je u prigodnom govoru istaknuo kako se na ovaj način čuva tradicija i život naroda koji živi na ovom području.

IB 200 let Gole 11122022 17

quote desni 3Ovo može biti jedan primjer na koji način se može davati doprinos očuvanju života na jednom prostoru. Sama općina je specifična po mnogo čemu, a najprije po geostrateškom položaju koji zauzima u našoj županiji. To je jedna posebnost i svako toliko svjedočimo određenim događajima koji služe za očuvanje života i tradicije i svega onoga što čini jedan narod i jedan prostor ,  istaknuo je Koren.

Čestitku je uputio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Darko Sobota koji je zahvalio na očuvanju baštine hrvatskoga naroda u Prekodravlju te dodao kako je ovo vrijednost ne samo Gole, Prekodravlja, Koprivničko-križevačke županije, nego i vrijednost Republike Hrvatske čime se poštuju prijašnje generacije.

Nakon otkrivanja spomen ploče, proslava se nastavila u zgradi Osnovne škole Gola gdje je održan znanstveni skup na kojem se govorilo o djelovanju općine, arheološkim lokalitetima u Goli, povijesti tijekom Drugog svjetskog rata, ali i brojim drugim temama koje su vezane uz Golu.

Moderator skupa bio je Dragutin Feletar koji je na samom početku rekao da je Gola zaslužila ovakav znanstveni skup, a Petar Feletar je dodao kako Družba braće Hrvatskog zmaja ima jednu misiju, a to je očuvanje hrvatske kulturne povijesne baštine.

Izvor: drava.info;  epodravina.hr

Služba ureda župana


Pročitano 627 puta