09.12.2022.

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Antikorupcijsko povjerenstvo

logo antikorupcija web 300x275 3

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. prosinca od 2003. godine kada je Opća skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Rezolucija je prihvaćena kako bi se upozorilo na problem i posljedice korupcije te se promicali mehanizmi za borbu protiv korupcije koja predstavlja društvenu pojavu koja narušava temeljne ljudske vrijednosti, nanosi ogromne štete društvu i ugrožava gospodarski, društveni i politički razvoj.

Koprivničko-križevačka županija toj borbi daje svoj doprinos kroz Antikorupcijsko povjerenstvo koje je savjetodavno tijelo Županijske skupštine. Svojim radom nastoji ohrabrivati građane na uočavanje, prijavljivanje i sprečavanje korupcije kroz informiranje javnosti o najpogodnijim načinima prijave uočenih pojava korupcije, izradom brošura s pojmovima i primjerima sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, kao i donošenjem kodeksa ponašanja dužnosnika, službenika i namještenika javnopravnih tijela.

Također već sedmu godinu provodi kreativni natječaj za školarce „Moja županija bez korupcije“ kojim nastoji razviti svijest o važnosti uloge građana i osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju. Ove su godine na natječaj pristigla 83 rada, najviše dosad, a ukupno je sudjelovalo 28 mentora i 121 učenik.

Povjerenstvo je osiguralo i mogućnost prijave sumnje na korupciju na području Koprivničko-križevačke županije i to putem pošte na adresu:

Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije
Ulica Antuna Nemčića 5
48 000 Koprivnica
ili putem e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Služba ureda župana

Pročitano 724 puta