08.12.2022.

Delegacija vatrogasnih dužnosnika iz Kraljevine Norveške posjetila Županijsku upravu

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

IMG 8688


Delegacija vatrogasnih dužnosnika iz Kraljevine Norveške, uz načelnika Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Marija Starčevića, boravila je u posjetu Županijskoj upravi, gdje su ih primili zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan te referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

Posjet je organiziran u sklopu projekta „Vatrogasci u podizanju pripravnosti i svijesti u području prometne sigurnosti“ (akronima „FIT“) koji se financira iz Fonda za bilateralne odnose, nositelj mu je Hrvatska vatrogasna zajednica, a partner Međunarodna zajednica vatrogasnih i spasilačkih službi CTIF Norveška. U norveškoj delegaciji bili su Ole Hansen, dopredsjednik Vatrogasne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) i predsjednik CTIF Norveška, Heidi Løfquist, predstavnica Uprave za Civilnu zaštitu Norveške, Sektora za vatrogastvo te Rune Toverud, zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe grad Kongsberg. 

IMG 8649

Zamjenik Ljubić, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, gostima je zahvalio na posjetu te im kroz prezentaciju predstavio teritorijalni ustroj naše županije, demografska, gospodarstvo, kulturna i prirodna bogatstva te EU projekte i investicije. Glavna tema razgovora bio je sektor zaštite i spašavanja, s naglaskom na vatrogastvo, gdje je istaknut doprinos naših žurnih službi, a posebno vatrogasaca, u kriznim situacijama, primjerice prilikom prihvata izbjeglih osoba s područja Ukrajine, u pandemiji koronavirusa te poplavama.

Zapovjednik Habijan predstavio je brojčane podatke o strukturi županijskog vatrogastva, istaknuvši kako smo jedna od najvatrogasnijih županija u Hrvatskoj, a naši vatrogasci se kontinuirano osposobljavaju i educiraju, sudjeluju u redovnim i izvanrednim dislokacijama, kao i natjecanjima, te odlično surađuju s kolegama uz Hrvatske i inozemstva. Također je spomenuo i velik udio žena u strukturi vatrogastva, prvenstvenom u dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

IMG 8653

Predsjednik Hansen i suradnici izrazili su zadovoljstvo posjetom Županiji te uputili pohvale na odličnom funkcioniranju i opremljenosti županijskog vatrogasnog sustava, a posebno su pohvalili udio žena u vatrogasnim strukturama. U sklopu projekta FIT održane su edukacije i osposobljavanja s naglaskom na vatrogasne intervencije u prometu i koordinacije kod velikih nesreća i katastrofa, a temeljem tih će iskustava, uzimajući u obzir nova saznanja i tehnologije, Hrvatska vatrogasna zajednica pripremiti odgovarajuće programe osposobljavanja.

IMG 8697

Sudionici sastanka složili su se kako je razmjena znanja i iskustava od ključne važnosti za još kvalitetnije i učinkovitije funkcioniranje sustava civilne zaštite, odnosno vatrogasnog sektora, kao doprinos većoj sigurnosti naših građana.

Zamjenik Ljubić gostima je zahvalio na suradnji i doprinosu unaprjeđenju županijskog vatrogasnog sustava, uz želje za nastavkom partnerstva na međunarodnim projektima.

Služba ureda župana


Pročitano 1578 puta