08.12.2022.

Župani na sastanku s Vladom RH raspravljali o zdravstvu, obrazovanju i financijskoj perspektivi

Objavljeno u kategorijama: Novosti

big EZLno4TlkDUipWI3Dr0v


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Podstrani je predsjedao sastankom Vlade RH sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Teme sastanka, kojemu je prisustvovao i župan Darko Koren, bile su reforma zdravstvenog sustava, unaprjeđenje sustava obrazovanja, financijska perspektiva 2021.-2027. te izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Predsjednik Vlade RH Plenković podsjetio je kako je već sedma godina intenzivne suradnje Vlade RH sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, ocijenivši da su ovakvi susreti na određeni način stvorili okvir koji će dugo ostati model višerazinskoga upravljanja Hrvatskom. Također je istaknuo kako je to partnerstvo utemeljeno na "četiri načela, a to su kontinuirani, stalni i strukturirani dijalog, funkcionalna decentralizacija, fiskalna decentralizacija, te potpora u realizaciji projekata".

Govoreći o aktualnim temama, predsjednik Vlade RH Plenković dodao je kako Hrvatsku čeka konačna odluka o ulasku u schengenski prostor, kao i ulazak u eurozonu 1. siječnja sljedeće godine. Ujedno je spomenuo interventne pakete mjera pomoći građanima i gospodarstvu vrijednosti 26 milijardi kuna, kao odgovor na energetsku i prehrambenu krizu, kao i ostale potpore kućanstvima, gospodarstvu, institucijama te jedinicama lokane i područne samouprave. U kontekstu rasta cijena energenata, podsjetio je kako je Vlada fiksirala cijenu električne energije na 62 eura/MWh za županije, gradove i općine te njihove ustanove i trgovačka komunalna društva. Time je spriječeno poskupljenje vode, troškova odvodnje i usluga u dječjim vrtićima te je smanjen udar na proračune općina, gradova i županija kada je u pitanju financiranje bolnica, škola, fakulteta, nevladinih udruga, i svih drugih subjekata koji su bili pokriveni mjerama Vlade. Podsjetio je i da je prije nekoliko dana u Hrvatskom saboru usvojen proračun za 2023., prvi izražen u eurima, a on će biti instrument za ublažavanje posljedica kriza te temelj za daljnji gospodarski rast i ravnomjerni regionalni razvoj.

big ZDgMwI7Lteyo3E6rB4Ol

Predsjednik Vlade RH Plenković naglasio je kako će Vlada i dalje raditi na prioritetima ovih sastanaka, a to je posvećivanje pozornosti ravnomjernom regionalnom razvoju. Dodao je kako se Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokazao izrazito učinkovit za bolji razvoj istoka Hrvatske te je po istom modelu napravljen i Projekt Sjever, a prometno povezivanje ključ je ravnomjernog regionalnog razvoja. Što se tiče obrazovanja, novom mjerom vrijednom 544 milijuna kuna svoj djeci osiguran je besplatan obrok, kao doprinos boljim demografskim pokazateljima. Dodao je kako će Vlada nastaviti raditi na uvođenju jednosmjenske nastave i ulagati u osnovne i srednje škole, kao i predškolske institucije, uz brojne druge mjere potpore i pomoći.

big 33qrXmqOZWOJ6oTLayxd

Također je spomenuto kako Hrvatska uz pomoć Plana oporavka provodi važne reforme i ulaganja, zbog čega nam je uplaćeno više od milijarde i pol eura.
 
quote desni 3Osigurali smo više od 25 milijardi eura sredstava za cijelo desetljeće, to je težina jednog godišnjeg proračuna“, istaknuo je predsjednik Vlade RH Plenković.

Po završetku sastanka predsjednik Vlade RH Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su 62 ugovora iz Programa Zaželi.

Služba ured župana

Izvor: Vlada RH i Hrvatska zajednica županija


Pročitano 731 puta