26.11.2022.

Župan u Molvama prisustvovao svečanom obilježavanju 100. godišnjice rođenja biskupa Đure Kokše

 skupna


U Molvama se danas bogatim znanstvenim, kulturnim i duhovnim programom svečano obilježava 100. obljetnica rođenja biskupa Đure Kokše, rođenog Molvarca koji je ostavio dubok trag na hrvatskom i europskom duhovnom i kulturnom polju. Svečanosti je, uz brojne visoke crkvene uzvanike i znanstvenike koji su govorili o životu biskupa Kokše, ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren.  

Obilježavanje je započelo uvodnim govorima domaćina, gvardijana i župnika Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, o. Zdravka Tube  i načelnika Općine Zdravka Ivančana, nakon čega su se prigodnim riječima obratili predsjednik Društva za povjesnicu i starine Molve Matej Ištvan, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Miljenko Hontić, izaslanik predsjednika HAZU akademik Dragutin Feletar, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof.dr.sc Željko Tanjić i rektor papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu vlč. Marko Đurin.

Čestitku organizatorima uputio je i župan Koren koji se prisjetio 2010. godine i posjete Rimu i Zavodu sv. Jeronima kojeg je tada vodio mons. Jure Bogdan, kazavši kako je poštovanje prema biskupu Kokši i nasljeđu koje ostavio u Rimu bilo izuzetno veliko i cijenjeno.

IMG 4586


quote desni 3Povijesni značaj biskupa Kokše i njegov doprinos dobro je poznat kako u Hrvatskoj tako i van granica domovine, no unatoč tome izuzetno je važno upravo kroz ovakve inicijative čuvati sjećanje na naše velikane, a biskup Kokša je zasigurno jedan od njih. Zahvala svima koji su uključeni u kreiranje ovako bogatog programa kojim je uistinu obuhvaćeno djelovanje biskupa Kokše kroz razne aspekte njegova života i rada. Vjerujem da će znanstveni skup i izložba dodatno doprinijeti još boljem shvaćanju njegove ostavštine koju je potrebno još više i dublje naglašavati te dijeliti s mladim generacijama koje dolaze, poručio je župan Koren.

Sjećanja na biskupa Kokšu podijelili su i mons. dr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup u miru koji je poslao prigodno pismo,  mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru, mons. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup, mons. dr. Jure Bogdan, vojni ordinarij koji se također obratio putem pisma, pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško te mons. dr. Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup. Svečanost su nastupom i kulturno-umjetničkim programom uveličali članovi KUD-a Molve koji su izveli nekoliko tradicionalnih pjesama.

IMG 4520


Uz znanstveni skup „Biskup Đuro Kokša i njegovo doba“ na kojem je desetero znanstvenika govorilo o različitim aspektima biskupova života i rada, u Galeriji Molvarskog likovnog kruga otvorena je izložba „Dijalozi slike i vjere“, na kojoj su izložene slike i skulpture iz bogate umjetničke zbirke biskupa Kokše, a program je završio svečanom koncelebriranom svetom misom u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Ovim događanjima završena je  „Godina biskupa Đure Kokše u Molvama“, tijekom koje je osim više misnih slavlja u lipnju održana i dokumentarna izložba „Ponosan na dom i kraj svoj“ o biskupovu životu, dok je u kolovozu postavljena spomen-ploča na biskupovu rodnu kuću te je posthumno proglašen počasnim stanovnikom Općine Molve.

IMG 4561


O biskupu Đuri Kokši

Mons. dr. Đuro Kokša (Molve, 1922. – Zagreb, 1998.) bio je crkveni povjesničar, teolog i kanonist, dugogodišnji rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, pomoćni biskup zagrebački, erudit, poliglot, spisatelj te veliki štovatelj umjetnosti i kulture.

U Rimu je završio studij filozofije i teologije, magisterij iz crkvene povijesti i crkvenog prava te doktorat iz teologije. Za svećenika je zaređen 1947., a od 1948. boravio je u rimskom Zavodu sv. Jeronima, kojim je tada ravnao mons. dr. Juraj Magjerec iz Molva, kojega je poslije njegove smrti 1957. i naslijedio na mjestu zavodskog (vice)rektora, obnašajući tu dužnost sve do 1978. godine, kada ga je Papa Pavao VI. imenovao pomoćnim zagrebačkim biskupom.

Objavio je više radova teološke tematike, o crkvenoj povijesti, kanonskom pravu i kulturnim temama, a priredio je i nekoliko pjesničkih antologija. Za života je sakupio veliku knjižnicu i bogatu zbirku umjetnina, koju danas čuva Zagrebačka nadbiskupija. Zbirku čine četiri cjeline: (1) zbirka starih majstora od 16. do 19. st., (2) zbirka inozemnih umjetnika 20. st., (3) zbirka hrvatskih umjetnika 20. st. i (4) zbirka hrvatskih naivnih umjetnika.

Godinu biskupa Đure Kokše u Molvama organizirali su Općina Molve, Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama i Društvo za povjesnicu i starine Molve u partnerstvu sa  Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Muzejom grada Koprivnice, Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Hrvatskom provincijom sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Papinskim hrvatskim zavodom sv. Jeronima u Rimu, Varaždinskom biskupijom i Nadbiskupskim arhivom Zagrebačke nadbiskupije, a program je ostvaren uz financijsku potporu Koprivničko-križevačke županije i Saveza Alpe-Jadran.

Skupna 2

 

Fotografije: KKŽ; Đuro Grčić

Služba ureda župana


 

Pročitano 887 puta