25.11.2022.

Škole u sklopu Centra kompetentnosti KKŽ na 24. Obrtničkom i gospodarskom sajmu predstavile strukovna zanimanja

Naslovna


Uspostava programskih i kadrovskih uvjeta neophodnih za funkcioniranje Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije, kojim Županija s partnerskim školama – Obrtničkom školom Koprivnica i Strukovnom školom Đurđevac stvara moderno srednje strukovno obrazovanje 21. stoljeća, uspješno se odvija u sklopu 30 milijuna kuna vrijednog projekta „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“. U tijeku je realizacija treće godine projekta kojim će se učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja iz područja elektrotehnike i računalstva omogućiti pristup kvalitetnom učenju temeljenom na radu te razvoj kompetencija radne snage i budućih zaposlenika lokalnih i regionalnih tvrtki.

Kako bi približili ovaj važan projekt javnosti, učenici i nastavnici škola uključenih u Centar kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije su u sklopu nedavno održanog županijskog 24. Obrtničkog i gospodarskog sajma predstavili strukovna zanimanja i nastavne programe. Brojni posjetitelji sa zanimanjem su slušali iz prve ruke iskustva učenika i njihovih mentora, a sudeći prema interesu posebno mlađih posjetitelja, ovakav tip prezentacija ponovno je bio pun pogodak. Učenici su s velikim entuzijazmom budućim kolegama pojašnjavali sve prednosti koje strukovna zanimanja danas nude te kako se pripremiti za drugačiji tip obrazovanja koji će se izvoditi u Centru kompetentnosti.

Završetkom obrazovanja učenici će biti spremni za tržište rada 

Župan Darko Koren koji je sa suradnicima obišao štandove škola, istaknuo je kako Županija stvara novu i modernu obrazovnu paradigmu u strukovnom obrazovanju.

quote desni 3Kvalitetan razvoj i modernizacija strukovnog obrazovanja te stvaranje novih zanimanja jedan je od ključnih strateških zadataka svih nas koji smo odgovorni za sektor obrazovanja. Uvjeren sam kako će učenici i polaznici programa nakon završetka obrazovanja biti spremna za uključivanje u tržište rada te da će brzo i lako naći posao, naglasio je župan.

Tekst 2


Dodajmo kako se projekt Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije provodi u dvije faze, a u prvoj su stvoreni svi infrastrukturni uvjeti - Obrtnička škola u Koprivnici i Strukovna u Đurđevcu su rekonstruirane, nadograđene i opremljene sa svom relevantnom specijaliziranom opremom te će uskoro postati ne samo županijski, već i hrvatski centri kompetencija u srednjem školstvu u području elektrotehnike i računalstva.

Razvijeni novi standardi zanimanja i moderniziran kurikulum

Upravo je Centar kompetentnosti KKŽ iz područja elektrotehnike i računalstva pokazatelj da Županija strateški promišlja o sustavu obrazovanja pri čemu je uspostava Centra ključna za reformu strukovnog obrazovanja koji će uz rješavanja pitanja deficitarnosti zanimanja također osigurati više konkretne prakse i veću suradnju s poslodavcima te najvažnije, učenicima osigurati lakši ulazak učenika na tržište rada.

Što se tiče pripreme i izrade novih standarda zanimanja i kurikuluma, za sada su izrađena tri standarda zanimanja, uz četiri standarda kvalifikacija i kurikuluma za redovnu nastavu, razvijeno je 29 programa za obrazovanje odraslih, a učenici će nova znanja stjecati u sklopu programa iz robotike, automatizacije, CNC tehnologija, električnih strojeva, pametnih instalacija, 3D ispisa, hidraulike, pneumatike i svih ostalih moderniziranih programa iz sektora elektrotehnike i računalstva.

Projekt Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Koprivničko-križevačke županije.

lenta Razvoj kompetencija

 

 

 

 

 

LOGO cekom2 768x259

Pročitano 565 puta