02.10.2022.

Velika obljetnica u Prekodravlju, Gola slavi 200 godina postojanja

Objavljeno u kategorijama: Novosti

20221001 142520


Pod nazivom „200 let Gole“ ove jeseni obilježava se važna obljetnica za Prekodravlje. Naime, Gola slavi 200 godina od svojeg postanka u spomen na 1822. godinu kada je trajno naseljeno ovo mjesto. Stoga su Općina Gola i udruga Prekodravski zvon uz pomoć Turističke zajednice područja Središnja Podravina organizirali niz događanja kojima će od listopada do prosinca obilježiti ovu svoju važnu obljetnicu.

IMG 8673

Manifestaciju je u subotu posjetio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je svečano otvorio natjecanje u starinskim igrama te tom prilikom čestitao veliki jubilej i poželio da se tradicija nastavi i prenese na mlade generacije. Načelnik Općine Stjepan Milinković je zahvalio Županiji na podršci te svim mještanima poželio da i dalje čuvaju baštinu i tradiciju svojeg kraja za buduće naraštaje koji ostaju na svom ognjištu.

20221001 144604


Nakon prigodnih riječi prikazane su starinske igre: bincanje, kotačanje, gađanje potkovama, vožnja tački, trčanje na tri noge, nošenje lopte čelom, nošenje kockastih bala slame, vođenje lopte metlom, prenošenje jaja na žlici, štafetna igra s drevnim sukačem, skakanje u vreći i potezanje konopa. U večernjim satima u društvenom domu pripremljen je program posvećen povijesti Gole i uspomeni na doseljenje prije dvije stotine godina, a bogat se program koji možete pogledati OVDJE se nastavlja i u nedjelju.

Izvor: Općina Gola, KKŽ

Služba ureda župana


 

Pročitano 1239 puta