23.09.2022.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova s partnerima obilježilo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 6910


Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova u suradnji s Udrugom Hera organiziralo je javnu akciju u Križevcima. Uz sudjelovanje predstavnica organizatora Verice Rupčić i Marine Švagelj Jažić, članica i članova Povjerenstva i Udruge, akciju su podržali zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnice Ljubica Belobrk Flamaceta i Maja Blažek sa suradnicima.

Tijekom javne akcije u razgovoru sa žiteljima Križevaca ukazano je na potrebu senzibiliziranja javnosti na potrebu sprječavanja i prevenciju nasilja. Posebice je istaknuta potreba senzibilizacije institucija i veće povezanosti svih u međuresornoj suradnji, kako bi žrtve nasilja primile adekvatnu pomoć i kako bi se spriječio femicid. Svi dionici u društvu, uključujući i medije, trebaju promovirati nulti prag tolerancije na nasilje. Sudionice su dijelile letke te edukativne i promotivne materijale svih sudionika u akciji. Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić je pozvala sve koji su na bilo koji način izloženi ili svjedoče nasilju, neka prijave svaki slučaj nasilja u Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja na broj 116 006. Ovaj centar pruža emocionalnu podršku, informira žrtve nasilja o njihovim pravima te upućuje na relevantne institucije i organizacije civilnog društva, koje pružaju pomoć. Podrška je besplatna i anonimna. Broj 116 006 je dostupan 24 sata na dan, svih sedam dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane.

 Njezina poruka cjelokupnoj javnosti je: nema opravdanja za nasilje bilo koje vrste i nitko ne smije trpjeti nasilje! Svi imamo odgovornost zajednički se boriti protiv nasilja!

Služba ureda župana


Pročitano 862 puta