20.09.2022.

Povijesni dan za Kalinovac - svečano otvorene školska sportska dvorana i vrtić

Otvorenje dvorane Kalinovac 5


U Kalinovcu su danas upriličene dvije svečanosti otvorenja objekata koji će mještanima značajno podići kvalitetu života. Centralni događaj bio je otvorenje školsko sportske dvorane Osnovne škole Ivan Lacković Croata, koja je ukupno vrijedna preko 20 milijuna kuna, a u drugoj fazi izgradnje sudjelovale su zajednički Općina i Županija s više od 11 milijuna kuna. Drugi objekt koji je svečano otvoren je nova zgrada Dječjeg vrtića Bubamara.

Uoči otvorenja ovih objekata, u prostorima Općine održan je sastanak s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, kojemu su prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima, načelnik Općine Kalinovac i saborski zastupnik Darko Sobota te ostali suradnici.

Na svečanom otvorenju školske sportske dvorane, ministrica Vučković uputila je čestitke i pohvale Županiji i Općini te kazala kako su zajedništvo i suradnja preduvjet za ostvarivanje vrijednih projekata te da vjeruje kako će ih biti još.

quote desni 3“Danas smo uz ovu prekrasnu dvoranu  svjedočili i otvorenju vrtića te moram istaknuti kako Ministarstvo sufinancira takve projekte izgradnje društvene infrastrukture kako bi se poboljšala kvaliteta života u ruralnim sredinama, odnosno srušile granice između urbanog i ruralnog. Cilj nam je omogućiti da građani i u manjim sredinama imaju na raspolaganju adekvatnu infrastrukturu, kao i u gradovima“, kazala je ministrica te dodala kako je u ovom programskom razdoblju ugovoreno oko 800 milijuna kuna vrijednosti projekata, od čega na područje naše županije otpada oko 260 milijuna.

Otvorenje dvorane Kalinovac 25


Župan Koren je izrazio zadovoljstvo današnjim danom, koji je nazvao povijesnim za Općinu, zahvalivši načelniku na prihvaćanju partnerstva u izgradnji dvorane. Također se osvrnuo na ulaganja u sektor obrazovanja, čemu je Županija primarno posvećena:

quote desni 3Trenutno se realiziraju nikad veće investicije u obrazovanje, čija je vrijednost oko 180 milijuna kuna. S ponosom možemo reći kako smo imali osam kranova na području županije, otvorili smo četiri od ukupno pet školskih sportskih dvorana, a tu je i projekt Centra kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu te ostala manja ulaganja. Ulaganja u poboljšanje materijalnih i kadrovskih uvjeta je preduvjet kvalitetnog i suvremenog obrazovanja, ali i ulaganje u bolje demografske prilike, posebno u našim općinama. Zahvaljujem Općini i načelniku na suradnji, vjerujem da je bila u pravom trenutku i da će ova dvorana zasigurno podići kvalitetu nastave, ali i života na području cijele općine i okolice.

Župan je dodao kako su današnja otvorenja vrtića i dvorane garancija razvoja ovog kraja, uz snažno gospodarstvo, što će dodatno pomoći ostanku mladih obitelji, koje će imati priliku stvoriti svoju budućnost ovdje.

Otvorenje dvorane Kalinovac 18


Načelnik Sobota Županiji je uzvratio zahvale na suradnji u izgradnji dvorane, koja će biti na korist cijeloj zajednici te dodao:

quote desni 3Ono najvažnije vezano uz ovaj projekt, ali i naše ideje prema budućnosti je održavanje i podizanje kvalitete života. Drago mi je što svi dijelite veselje s nama, hvala svima koji su dali nesebični doprinos realizaciji ovo projekta, a posebno i prijašnjim vodstvima Općine. Nastavljamo suradnju sa Županijom, ali i ministarstvima te Vladom Republike Hrvatske, što je temelj opstanka razvoja ovakvih malih sredina kao što je Kalinovac.“ Načelnik Sobota ujedno je na financijskom doprinosu izgradnji i opremanju dvorane zahvalio i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvu turizma i sporta, a spomenimo i kako je prva faza radova, koja je započela 2013. godine, vrijedna oko 9,2 milijuna kuna, u čemu je Županija sudjelovala s tri milijuna.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić također se obratio prigodnim riječima te čestitao svima koji su dali doprinos realizaciji ovog, ali i ostalih projekata na području Kalinovca. Kazao je kako dvorana može biti na ponos Županije i Općine te kako će ostaviti trajan pečat vremenu i ljudima koji su uložili trud i energiju kako bi novim generacijama ostavili ovaj objekt.

Ravnateljica OŠ Ivana Lackovića Croate Mirjana Bazijanec u svom je govoru naglasila kako će se današnjeg dana svi s veseljem prisjećati te dodala:

quote desni 3Dosanjan je san mnogih generacija učenika ove škole, njenih učitelja, roditelja i čitave zajednice. Ovo je trenutak velike sreće, ponosa i zahvalnosti. Uz novu zgradu naše osnovne škole dočekali smo i modernu dvoranu koja će služiti na dobrobit naših učenika, sportaša, mladih i svih mještana općine Kalinovac. Dvorana je pravi dar za školu, a trajat će generacijama i oplemenjivati život svih mještana.“

Krešimir Habijanec, direktor tvrtke Bistra koja je bila izvođač radova, kazao je kako je izgradnja protekla planiranom dinamikom i bez poteškoća te kako je površina cijele dvorane oko 2.800 metara kvadratnih.

Otvorenje dvorane Kalinovac 34


Direktor Habijanec zatim je načelniku Soboti uručio izvođača radova uručio sliku dvorane kao uspomenu na ovaj dan, dok mu je župan poklonio vrijednu publikaciju - fotomonografiju Koprivničko-križevačke županije. Nakon prigodnih obraćanja i blagoslova prostora od strane monsinjora Darka Paviše i župnika Ivica Gladoić, krenulo se u obilazak dvorane, a program otvorenja uveličali su učenici i njihovi mentori glazbeno-scenskim programom te demonstracijom sportskih vještina.

Na svečanom otvorenju nove zgrade Dječjeg vrtića Bubamara, ravnateljica Ivana Biruš kazala je kako je ovim projektom zaokružena briga o najmlađim Kalinovčanima, a u tom je prostoru omogućen smještaj za tri skupine, odnosno 54 djece. Načelnik Sobota dodao je kako je projekt realiziran zahvaljujući suradnji Općine s Vladom RH i Ministarstvom poljoprivrede, europskim sredstva, a vrijedan je oko osam milijuna kuna. Ujedno je dodao je vrtić za polaznike besplatan, odnosno kako Općina snosi sve troškove financiranja, a čestitke stanarima „nove kuće sreće“ uputili su i župan Koren te ministrica Vučković. Dodajmo i kako je stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pružila PORA Regionalna razvojan agencija KKŽ.

IMG 6360


Spomenimo na kraju kako su svečanim programima prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, zamjenik državne tajnice u Središnjem uredu za demografiju i mlade Ante Babić, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Katica Mišković, pročelnici županijskih upravnih tijela, predstavnici Općinskog vijeća Općine Kalinovac, Županijske skupštine i županijskih ustanova, stručnog nadzora, učenici i učitelji, predstavnici udruga te brojni mještani.

Služba ureda župana


Pročitano 1438 puta