27.07.2022.

Župan Koren prisustvovao svečanom otvorenju Pelješkog mosta

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IMG 20220727 WA0014


Svečanim programom koji se odvijao s obje strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna, te izvedbom "Himne slobodi" i velikim vatrometom, jučer je svečano otvoren Pelješki most,  jedan od trenutno najvećih infrastrukturnih projekata u Europskoj uniji i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Unije. Svečanosti je prisustvovao cijeli državni vrh i brojni visoki uzvanici, a ispred Koprivničko-križevačke županije obilježavanju otvorenja ovog monumentalnog mosta koji je nakon gotovo 300 godina spojio sjever i jug Hrvatske prisustvovao je župan Darko Koren.

Svečanost otvorenja mosta započela je izvođenjem himni Europske unije i Hrvatske te preletom zrakoplova akrobatske skupine "Krila oluje", nakon čega se prisutnima obratio domaćin Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan. Prigodnim riječima potom su se obratili i Josip Škorić, predsjednik uprave HAC-a, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, a videoporukom se obratio i kineski premijer Li Keqiang.

O povijesnom događaju i važnosti koji most ima za Hrvatsku, govorili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović, nakon čega je izvedena „Himna slobodi“, a tijekom spektakularnog vatrometa, mostom su prošla i dva automobila hrvatske proizvodnje čime se na simboličan način otvorila poveznica preko Malostonskog zaljeva.

IMG 2386d915b387fded1cffd604ba549cf0 V


Što se tehničkih karakteristika tiče, most je ovješenog tipa, ukupne duljine 2404 m sa šest glavnih stupova i trinaest raspona od čelika duljine od 72 do 285 metara, a visok je 55 metara. Vrijednost mosta premašuje 3,2 miljarde kuna, a iz fondova Europske unije Hrvatskoj je odobreno 330 milijuna eura za financiranje 85 % troškova gradnje. Dodajmo na kraju kako je redoviti promet preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države službeno krenuo u ponoć.

Izvor fotografija: KKŽ, Vlada RH, Kristijan Toplak

Služba ureda župana


 

Pročitano 1007 puta