07.07.2022.

Održana početna konferencija projekta „Obiteljski centar kao mjesto podrške“

IMG 0283


U prostorima Centra za socijalnu skrb Koprivnica danas je održana početna konferencija projekta „Obiteljski centar kao mjesto podrške“ kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek. Stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedi projekta pruža PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Projekt je vrijedan 2.986.637,92  kuna i sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj je koprivnički Centar, dok je Županija projektni partner.

IMG 0297

Specifični ciljevi projekta su smanjenje broja korisnika usluga smještaja, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s pripadnicima ciljanih skupina (djeca i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeca i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju, trudnice ili roditelji s djecom do godine dana života, djeca u riziku od socijalne isključenosti, žrtve obiteljskog nasilja te članovi obitelji/udomiteljskih obitelji svih radnih skupina) kao i podizanje svijesti javnosti.

Ravnatelj Centra Danijel Rušak uputio je zahvalu PORA-i i Županiji na partnerstvu te Gradu Koprivnici na ustupanju mjesta za lokaciju budućeg Obiteljskog centra.

IMG 0291

quote desni 3Bez vaše pomoći ovaj projekt bilo bi vrlo teško ostvariti i vjerujem kako će ovaj Centar imati veliku korist za sve građane ove županije“, dodao je ravnatelj Rušak.

IMG 0304

Zamjenik Ljubić kazao je kako drugi dio projekta koji se odnosi na organizaciju i zapošljavanje ima još veću vrijednost:

quote desni 3Budući objekt vrijedan sedam milijuna kuna ne bi značio ništa da nema stručnjaka koji će pružati pomoć svima u potrebi. Nadam se kako će Obiteljski centar većinu svojeg vremena baviti preventivnim aktivnostima i edukacijama i uvjeren sam kako će ovaj projekt uvelike doprinijeti većoj kvaliteti socijalne politike.“

IMG 0305Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić kazao je kako su postojeći kapaciteti premali za sve koji su u potrebi te da će novi prostori i stručni djelatnici pomoći u stvaranju veće socijalne inkluzije koja je nužno potrebna nakon posljedica koje su ostavili pandemijski i socio-ekonomski problemi na globalnoj razini.

IMG 0312Ravnateljica PORA-e Melita Birčić naglasila je važnost partnerstva i sinergije između institucija, Grada i Županije, povlačenja EU sredstava i dobre pripreme projekata te je istaknula kako PORA trenutno provodi šest različitih projekata u domeni socijalne skrbi koji su vrijedni preko 30 milijuna kuna.

Voditeljica projekta i predstojnica Podružnice Obiteljskog centra Silvija Čavić je predstavila detalje projekta te sve dosad realizirane, kao i planirane aktivnosti koje će se provoditi u Obiteljskom centru.

IMG 0321

Projektom se financiraju troškovi rada predstojnika podružnice Obiteljskog centra i stručnjaka te njihove dodatne edukacije vezane za obiteljsku medijaciju, provođenje programa edukacije posvojitelja i udomitelja, psihosocijalnog tretmana žrtava i počinitelja nasilja, supervizije stručnjaka, izvansudske nagodbe te drugih specijaliziranih edukacija. U sklopu projekta predviđeno je i održavanje okruglih stolova, edukativnih radionica i ciljanih edukacija.

Projekt ima poveznicu s infrastrukturnim projektom istog Centra („Uspostava Podružnice obiteljskog centra Centra za socijalnu skrb Koprivnica kao podrška procesu  deinstitucionalizacije“) koji je vrijedan gotovo 7 milijuna kuna, a financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Konferenciji su prisustvovali ravnatelji đurđevačkog Centra za socijalnu skrb Daniel Rupić i pročelnica koprivničkog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

„Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda“

„Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Koprivničko-križevačke županije“.

0322

0323

Služba ureda župana

 

Pročitano 1511 puta