29.06.2022.

Održan zajednički sastanak Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i voditelja školskih preventivnih programa

20220628 121133


U utorak, 28. lipnja u prostorijama Županijske uprave održan je zajednički sastanak Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i voditelja školskih preventivnih programa. Povod za sastanak, kako je na otvaranju naglasio zamjenik župana i predsjednik Povjerenstva Ratimir Ljubić, jest i Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga koji se još od 1987. godine  i proglašenja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1987. godine svake godine obilježava 26. lipnja.

„Recentnu situaciju u našoj županiji nije moguće najpreciznije uspoređivati  s onom u drugim regijama s obzirom na kašnjenje s objavljivanjem podataka na državnoj razini, no podaci Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Policijske uprave koprivničko-križevačke županije upućuju kako se cjelokupna situacija, barem na manifestnoj razini, nije značajnije pogoršala te da je i nadalje „manje loša“ nego u drugim dijelovima zemlje“, istaknuo je Ljubić.

IMG 9456


Članica Povjerenstva Nadica Puškaš to je potvrdila rekavši da imamo relativno stabilan broj osoba na liječenju zbog ovisnosti o opijatima no da se može govoriti i o određenom povećanju broja osoba koje su se javile na liječenje zbog droga ne-opijatskog tipa.

Podaci Policijske uprave o broju i količini zaplijenjene droge te broju kaznenih djela također ne upućuju na značajan porast, a to proizlazi iz podataka Centra za socijalnu skrb Koprivnica koje je iznijela Merima Remenar. Na sastanku je napomenuto i kako institucije i Povjerenstvo već određeno vrijeme djeluju u svojevrsnom strateškom vakuumu s obzirom da je zadnja usvojena Nacionalna strategija suzbijanja zlouporaba droga trajala do 2017. godine no da se vrlo brzo očekuje donošenje novih strateških dokumentata- Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti 2021.-2030. i pratećeg Akcijskog plana za razdoblje 2021.-2025.

IMG 9459


U drugom dijelu sastanka, kojeg je moderirala zamjenica predsjednika Povjerenstva Jasna Horvat Vlahović, zadužena ispred županije za koordiniranje školskim preventivnim programima, predstavljeni su preventivni programi i izvannastavne aktivnosti koje su dobile pozitivnu ocjenu i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Katarina Švarbić tako je predstavila „Osnovni CAP program i CAP preventivni program za sprječavanje nasilja među djecom“ proveden u  OŠ „Ivan Lacković  Croata“ Kalinovac i OŠ  Blaž Mađer Novigrad Podravski, Ana Petrušić „MEDIKOMP- Razvoj medijskih kompetencija“ proveden u OŠ Koprivnički Ivanec, Tihana Cvek „Volim se gibat, gibat“ proveden OŠ Antun Nemčić Gostovinski Koprivnica, a Jasna Horvat Vlahović program pod nazivom „Ne beri brigu“ koji se provodio u Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac.

IMG 9460


Voditelji i voditeljice školskih preventivnih programa iz 27 osnovnih i srednjih škola koji su nazočili sastanku složili su se o nužnosti rada s djecom na prevenciji mentalnog zdravlja, razvoju životnih vještina i usvajanju zaštitnih čimbenika te kako kvalitetne preventivne programe treba unapređivati i što više provoditi u školama.

 Zajednički sastanak bila je prilika da se okupi novi sastav županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga u kojem su uglavnom članice i članovi iz ranijeg sastava no i petero novih - dr. Mirjana Sikavica kao predstavnica Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Merima Remenar ispred Centra za socijalnu skrb Koprivnica te Vitomir Kralj kao predstavnik Policijske uprave koprivničko-križevačke. U novi sastav Povjerenstva imenovane su i županijske pročelnice Ana Mušlek i Maja Blažek, s obzirom da se najveći dio aktivnosti vezanih za prevenciju i tretman provodi u njihovim resorima- školstvu i zdravstveno-socijalnim djelatnostima.IMG 9451

Služba ureda župana

Pročitano 1187 puta