06.06.2022.

Položen kamen temeljac budućeg Doma za starije u Molvama

k3


Danas je u prostorima Općine Molve održana početna konferencija i predstavljanje projekta „Punina života“ kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnik Upravnog odjela za financije Darko Masnec.

Projektom vrijednim 10,2 milijuna kuna unaprijedit će se socijalna infrastruktura na području Općine, prijavitelj je Samostan Uznesenja BDM franjevaca konventualaca, a partneri Općina Molve i Koprivničko-križevačka županija.

Župnik Zdravko Tuba je uime prijavitelja projekta zahvalio Županiji i Općini na partnerstvu i podršci, istaknuvši kako je ovo poseban dan za Župu i Općinu. Dodao je kako će se izgradnjom i opremanjem objekta za cjelodnevni boravak za 18 starijih osoba – Doma za starije i nemoćne, znatno doprinijeti njihovoj socijalnoj uključenosti i smanjiti osjećaj usamljenosti, što je i bio poticaj za ovaj projekt. U Domu će se mještanima ponuditi razni sadržaji i aktivnosti, od kreativnih, edukativnih i rekreacijskih radionica pa sve do korištenja vrta, a sve kako bi im se omogućilo da su aktivno uključeni u zajednicu u kojoj žive.

Načelnik Općine Zdravko Ivančan kazao je kako je projekt od velike važnosti za Općinu jer postoji velika potreba za razvojem takvih izvaninstitucionalnih socijalnih usluga, a realizacija se očekuje kroz godinu dana. Ujedno je podsjetio na ostale aktivnosti koje Općina provodi, poput osiguravanja gerontodomaćica i ulaganja u dječje vrtiće te je na kraju zahvalio Županiji i Samostanu na suradnji.

Zamjenik Ljubić istaknuo je kako je kvalitetna briga za građane treće životne dobi jedan od ciljeva socijalne politike koju provodi Županija te kako se kroz brojne mjere mnogo radi na njihovom većem uključivanju u društvo.

IMG 7339

quote desni 3Zahvaljujem Samostanu i Općini na suradnji i partnerstvu te vjerujem kako je deset milijuna kuna otišlo u prave ruke koje će unaprijediti kvalitetu života u vašoj zajednici. Veselimo se što će vaši mještani imati mjesto na kojemu će moći uživati u brojnim aktivnostima te imati ispunjenije živote, a ono što je najvažnije, na taj im se način pokazuje da nisu sami i da mogu računati na našu pomoć. Županija će vam i nadalje biti podrška u svim aktivnostima te želim svima uključenima uspješnu realizaciju projekta“, dodao je zamjenik Ljubić.

Uime izvođača radova obratio se predsjednik tvrtke Bistra d.o.o. Krešimir Habijanec koji je pojasnio kako kreće izrada temelja, a plan je do kraja godine staviti objekt pod krov, provesti instalacije te izraditi stolariju. Smatra kako će se sve odvijati prema planu, a dovršetak radova planira se krajem proljeća sljedeće godine.

Pročelnik Masnec zahvalio je PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji Koprivničko-križevačke županije koja je pružila stručnu i tehničku pomoć u pripremi i prijavi projekta te je dodao kako su stručne službe Županije na raspolaganju za svu potrebnu pomoć u realizaciji projekta koji će zasigurno oplemeniti živote svih mještana.


Spomenimo kako je glavni cilj projekta zaustaviti proces društvene marginalizacije starijih osoba poticanjem cjeloživotnog učenja, zdravog i produktivnog starenja te povećanjem socijalne interakcije korisnika.

Projekt je u potpunosti financiran iz fondova Europske unije, a ciljnu skupinu čine osobe starije od 65 godina, funkcionalno samostalne i neovisne, koje dolaze iz samačkih kućanstava te kućanstava u kojima žive s članovima obitelji koji na dnevnoj bazi zbog radnih i drugih obaveza izbivaju iz kuće u duljem periodu, što kod starijih osoba doprinosi osjećaju izoliranosti, usamljenosti i socijalne marginaliziranosti.

Nakon početne konferencije, župnik Tuba, zamjenik Ljubić i načelnik Ivančan položili su kamen temeljac budućeg Doma za starije, a blagoslovio ga je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup u miru koji je i predvodio svetu misu.

IMG 7473

U nastavku programa, a povodom 100. obljetnice rođenja biskupa Đure Kokše, u Galeriji Molvarskog likovnog kruga otvorena je izložba „Ponosan na dom i kraj svoj“ koja je ostvarena u organizaciji Muzeja grada Koprivnice i Društva za povjesnicu i starije Molve. Prigodnim riječima obratili su se fra Zdravko Tuba, načelnik Zdravko Ivančan, zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnatelj Muzeja Robert Čimin i kustos Nikola Csik, skupom je moderirao Mario Kolar, a izložbu je otvorio monsinjor Josip Mrzljak.

Na izložbi je predstavljen život i djelo biskupa Kokše, s naglaskom na poveznice s Molvama, a istaknuto je kako je, uz to što je bio svećenik, teolog i crkveni dostojanstvenik, bio i povjesničar kulture, umjetnosti i Crkve, znanstvenik, dobrotvor, erudit i poliglot koji je svojim brojnim zaslugama unaprijedio zajednicu u kojoj je djelovao.

Služba ureda župana


Pročitano 1588 puta