31.05.2022.

Definirane aktivnosti projekta Amazing Amazon of Europe

20220524 092501 resized


U mađarskom gradu Mohacsu 24. i 25. svibnja održani su radni sastanci Upravnog odbora projekta Amazing Amazon of Europe kojima su prisustvovali projektni partneri iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske, ujedno i predstavnici Koprivničko-križevačke županije.

S obzirom na završetak projekta 31. prosinca, na sastancima su definirani koraci za dugoročnu održivost projekta i visoke kvalitete turističkog proizvoda, čemu će prethoditi izrada zajedničkog strateškog plana, dok Koprivničko-križevačka županije će izraditi i Akcijski plan razvoja tematskih staza na podravsko-prigorskom području u cilju povećanja turističke ponude.

Nadalje, projektni parteri revidirali su financijske pokazatelje, prezentirali provedene projektne aktivnosti i njihove rezultate, te definirali planove za nastavak projekta koji će biti usklađen s Amazon of Europe destinacijom i regionalnim razvojnim planovima. Koprivničko-križevačka županija, uz sudjelovanje u tekućem projektu, također je sa mađarskim partnerima odredila budući projekt „Amazon of Europe Bike Trail Hungary-Croatia – Bolja integracija lokalnih i turističkih usluga u transnacionalni turistički proizvod“ kao strateški prioritet.

Na sastancima su prezentirani i komunikacijski planovi i izrada službene web stranice projekta. Prikazani su pokazatelji funkcionalnosti Rezervacijskog centra putem kojeg zainteresirani turisti mogu izabrati aktivan odmor, dok za turiste koji nisu skloni biciklizmu, uzduž rijeka Mure, Drave i Dunava su predviđene prirodne i kulturne atrakcije.

Podsjetimo, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u sklopu  Programa „Čovjek i biosfera“ je u rujnu 2021. godine na sastanku održanom u Abuji u Nigeriji proglasila područje rijeka Mura, Drava i Dunav petodržavnim rezervatom biosfere. Europska Amazona postala je najveće zaštićene riječno područje u Europi koje se prostire na površini od 931.820 ha i proteže se kroz Austriju, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Srbiju.

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt Amazing Amazing Amazon of Europe sufinanciran je putem Interreg Danube transnacionalnog programa Europske unije (ERDF i IPA fondovi). Projekt je započeo 1. srpnja 2020. te traje do 31. prosinca 2022. Ukupna vrijednost projekta je 2.428.000€, podijeljenih između 14 partnera.

Koprivničko-križevačke županije u projektu sudjeluje kao partner s proračunom od 145.000 eura.

Više o projektu i rezervacijskoj platformi: https://aoebiketrail.com/hr/home-hr/https://www.facebook.com/VisitAmazingAmazonOfEurope.

Amazing AOE LOGO

Služba ureda župana


Pročitano 1577 puta