20.05.2022.

Započeo V. Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije, glavna tema motivacija zdravstvenih djelatnika

Kongres sestrinstva 1


U dvorani Domoljub u Koprivnici danas je otvoren dvodnevni V. Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije na temu „Intrinzična motivacija – pokretač profesija“. Kongres organizira Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica te medicinske sestre i primalje svih zdravstvenih ustanova na području županije, uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije.

Svečanom otvorenju prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnici županijskih upravnih tijela Melita Ivančić, Maja Blažek i Darko Masnec, ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić sa suradnicima, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić, predsjednica Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Željka Vondraček, predsjednica Podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara Marina Friščić, predsjednica sindikata medicinskih sestara i tehničara Podružnice Koprivnica Ljiljana Sambol, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice Koprivnica Elizabeta Horvatić, ravnatelji i predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi, predstavnici sveučilišta, crkvene zajednice te ostali uzvanici.

Predsjednica Kongresa, magistra sestrinstva, glavna sestra koprivničke bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ružica Evačić izrazila je zadovoljstvo što Kongres na jednom mjestu okuplja medicinske sestre i tehničare iz svih zdravstvenih ustanova na području županije te je zahvalila svima uključenima u organizaciju.

Govoreći o temi Kongresa, predsjednica Evačić je dodala:

Kongres sestrinstva 2quote desni 3Pogledajmo oko sebe…Svakoga su od nas tijekom života dotaknule ruke, riječi ili pogled ovih divnih žena. Nečije su nas stručne, spretne i nadasve nježne ruke dočekale u ovaj svijet, pomagale nam u raznim ozljedama i zahvatima, a zasigurno će nas njegovati i u poznim godinama. Sigurno je da medicinske sestre imaju veliku ulogu u najvažnijim razdobljima života, a ono što svaki pacijent pamti su riječi ohrabrenja i podrške te osjećaj razumijevanja. Pitamo se, stoga, kako se postaje medicinskom sestrom? Rađa li se ljubav prema medicini iz ljubavi prema čovjeku?“

U nastavku obraćanja predsjednica Evačić naglasila je kako intrinzična motivacija usmjerava i vodi medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike u ovim zahtjevnim vremenima kakva je bila pandemija koronavirusa te je ujedno zahvalila Županiji na angažmanu u povećanju broja upisnih mjesta za medicinske sestre, odnosno na podršci u obrazovanju prijeko potrebnih kadrova. 

Župan je uputio čestitke na organizaciji ovog Kongresa koji omogućava edukaciju te razmjenu znanja i iskustva, zahvalivši medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima na svemu što su učinili za zaštitu našeg zdravlja.

Kongres sestrinstva 21quote desni 3Naša je županija doista bogata jer ima toliko vrijednih medicinskih sestara i tehničara. Postoje trenutci u životu u kojima imamo samo vas, a za to ne postoji dovoljno velika riječ zahvale. Osim te uloge, imate i važnu ulogu prenošenja znanja na mlađe generacije, a Županija vam u tome pruža podršku, kao i u poboljšanju materijalnih uvjeta vašeg rada investicijama u zdravstveni sektor. Svjesni smo problema u tom sektoru i da postoji mnogo prostora za napredak, a najvažnije je ulagati u kadrove – liječnike, sestre i tehničare. Hvala vam na svemu što činite za nas, a Županija će vam i nadalje pomagati u svemu što vam je potrebno, kako bismo našim građanima osigurali još veću kvalitetu zdravstvene zaštite“, kazao je župan.

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić zahvalio je svima na dolasku te istaknuo:

Kongres sestrinstva 18quote desni 3Kongres je zamišljen da nas potakne da shvatimo što nas pokreće i da proniknemo u svoju motivaciju za bavljenje medicinskom strukom, odnosno da razgovaramo o tome koje nas silnice vode na putu koji smo odabrali. Iza nas je zahtjevno vrijeme pandemije u kojemu su medicinske sestre položile težak ispit, a ovaj će susret doprinijeti tome da shvatimo koja je osnova medicinske profesije.“

Prigodnim govorima obratili su se i predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić te gradonačelnik Jakšić, a svečanost su u glazbenom dijelu uveličale članice zbora medicinskih sestara koprivničke bolnice Lucerna koje su izvele nekoliko skladbi u pratnji Josipa Pankarića.

Program V. Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije nastavlja se sutra, a sudionici će imati priliku slušati edukativna predavanja stručnjaka iz zdravstvenog sektora.

Služba ureda župana


Pročitano 1255 puta