17.05.2022.

Sastao se Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

IMG 4226


Danas je u prostorijama Županijske uprave održana druga po redu sjednica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Koprivničko-križevačke županije koju je vodila predsjednica Tima Maja Gregurović uime Policijske uprave koprivničko-križevačke. Sjednici su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica UO za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek i savjetnica za socijalnu skrb Ljiljana Šimeg Salajpal.

Zamjenik Ljubić zahvalio je na odazivu te podsjetio na okrugli stol koji je inicirala predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, a koji je okupio velik broj sudionika iz raznih institucija koje se bave tematikom nasilja. Također se osvrnuo se na potporu Županije u brojnim akcijama i projektima koji se odnose na prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, s naglaskom na projekt sigurne kuće čija se gradnja odvija prema  predviđenom planu.

Pod prvom točkom dnevnog reda, predstojnica Podružnice obiteljskog centra u  Koprivnici, Silvija Čavić prezentirala je rad Podružnice koja je započela s djelovanjem u srpnju 2020. godine, a trenutno djeluje na prostoru Centra za socijalnu skrb Koprivnica. Podružnica će pružati usluge u prostoru bivše koprivničke vojarne a podršku njezinoj uspostavi pružila je i Županija, koja je ujedno i partner na projektu. Sam obiteljski centar trenutno sudjeluje u dva EU projekta, a usluge koje nude su, između ostalog, razni oblici podrške, primjerice škola za roditelje, rad s mladima, prevencija vršnjačkog nasilja i drugih poteškoća, bilo unutar obitelji, bilo individualno. Stručni radnici provode savjetovanja (individualno, partnersko, obiteljsko, grupnu podrška), medijaciju te psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji. Na kraju prezentacije predstojnica je pozvala sve članove na veću povezanost i suradnju institucija koje se bave, kako prevencijom, tako i rješavanjem slučajeva nasilja – centar za socijalnu skrb, policiju i pravosuđe.

Na kraju sastanka tima Marina Švagelj Jažić uime Udruge HERA spomenula je sudjelovanje članova tima na Međuresornom treningu za članove Županijskih timova za  prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za područje Koprivničko-križevačke i Virovitičko podravske županije. Cilj međusektorskog treninga je unaprijediti postojeća znanja i vještine službenika iz sustava koji rade ili se mogu naći u prilici da rade sa ženama žrtvama nasilja, čime će postati kompetentni za daljnje prenošenje znanja unutar svojih resora, kao i poboljšati međusektorsku suradnju svih relevantnih dionika na području županije. Trening se organizira u suradnji sa Županijskim timom za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Virovitičko-podravske županije.

Služba ureda župana


Pročitano 2145 puta