17.05.2022.

Održan okrugli stol "Potreba jačanja međuresorne suradnje vezano uz obiteljsko i nasilje prema ženama"

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKZ 26


Na inicijativu predsjednice Verice Rupčić županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je organiziralo okrugli stol "Potreba jačanja međuresorne suradnje vezano uz obiteljsko i nasilje prema ženama". Rupčić je za uvod istaknula kako su na prijašnjim sjednicama detektirani problemi, koji zahtijevaju nužnost veće povezanosti, bolje komunikacije i suradnje institucija koje se bave, kako prevencijom, tako i rješavanjem slučajeva nasilja. Također je upoznala nazočne s mnogobrojnim aktivnostima Povjerenstva usmjerenim na rješavanje problematike nasilja: od inicijativa kod izmjena zakona, kampanja u kojima se žrtve i svjedoke poziva na prijavljivanje nasilja pa do toga da često imaju povratne informacije od žena, koje nakon prijave nasilja ne ostvare očekivanu pomoć niti zaštitu pa se osjećaju nesigurno i nezaštićeno te gube povjerenje u institucije pa i cjelokupni sustav.

Skup je pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić, naglasivši važnost okruglog stola i sudjelovanje predstavnika svih institucija županijskog nivoa te razmjenu iskustava i ukazivanje na probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu, kao i prijedloge za uspostavu bolje suradnje i rješavanja slučajeva nasilja, kao i važnost prevencije. Domaćin skupa je bila Policijska uprava koprivničko-križevačka pa je uvodne riječi uputio i načelnik Policijske uprave Dragutin Vurnek, koji je pozdravio inicijativu i organizaciju ovog skupa, budući da se svakodnevno svi uključeni susreću s raznim problemima pa je ovo dobar način da se isti iznesu te da se razmijene iskustva i pronađe način kako poboljšati međuresornu suradnju.

Prisustvovale su i županijske pročelnice Ljubica Belobrk Flamaceta, Maja Blažek i Ana Mušlek, stručna suradnica Helena Matica i načelnice Općine Hlebine Božica Trnski i Općine Đelekovec Lara Samošćanec.

Na okruglom stolu su aktivno sudjelovali te iznijeli iskustva i probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu predstavnici Policijske uprave: zamjenik načelnika PU Marijan Kirin, načelnik PP Koprivnica Dalibor Marković, načelnik PP Đurđevac Marijan Slaviček, načelnik PP Križevci Ivan Pukec, policijska službenica za planiranje i nadzor, za prevenciju u Uredu načelnika Maja Gregurović i pomoćnica voditelja službe kriminalističke policije Romana Trstenjak. Aktivni doprinos s problemima iz područja socijalne skrbi dali su: ravnatelj CZSS Đurđevac Daniel Rupić, ravnatelj CZSS Koprivnica Danijel Rušak i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović i pravnica Odjela za djecu, mlade i obitelj Vera Kozarić Kalaus. Iz djelokruga zdravstvenih ustanova o problemima i iskustvima govorile su ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković i pomoćnica za sestrinstvo Biserka Zlatar, iz Zavoda za hitnu medicinu v.d. ravanteljica Valerija Bartolić i glavna sestra Opće bolnice "Dr. Tomislav Bardek " Koprivnica Ružica Evačić. U segmentu djelovanja i postupanja Općinskog državnog odvjetništva govorila je općinska državna odvjetnica Ivanka Švagelj-Lovreković i zamjenica Sunčicu Dolenec-Kovačić. Iz djelokruga rada o problemima s kojima se susreću u sudskim postupcima govorili su predsjednica Prekršajnog odjela Općinskog suda u Koprivnici, sutkinja Dubravka Miloloža i zamjenik sudac Dario Kuzmić.

Zaključci okruglog stola su kako je međuinstitucionalna suradnja u nekim segmentima dobra, no kako je i nadalje nužna veća povezanost, bolja komunikacija i suradnja institucija koje se bave, kako prevencijom, tako i rješavanjem slučajeva nasilja, odnosno svih prisutnih dionika. Potrebno je ukazivati na probleme, kako bi se brže i kvalitetnije rješavali, što bi doprinijelo jačanju cjelokupnog sustava. Svi sudionici su izrazili zadovoljstvo održanim okruglim stolom uz naglasak na potrebu organiziranja ovakvih skupova i nadalje u cilju jačanja prevencije te promptnog i kvalitetnog rješavanja slučajeva nasilja.

Predsjednica Verica Rupčić je napomenula kako će zaključke sa svim pojedinostima prezentirati na državnom nivou, odnosno na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, gdje je kao vanjska članica predložila tematsku sjednicu i dobila jednoglasnu podršku, a na kojoj će biti predstavnici svih ministarstava, koja imaju u nadležnosti rješavanje problematike obiteljskog i nasilja prema ženama. Izrazila je nadu da će se ovim nastojanjima poboljšati situacija te da će ovo biti poticaj svim dionicima na bolju suradnju i doprinos bržem i kvalitetnijem rješavanju slučajeva nasilja u obitelji i posebice prema ženama, a time i ojačati povjerenje u sve uključene institucije.

                                                                                                          Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić


Pročitano 2491 puta