12.05.2022.

Županijska Turistička zajednica predstavila projekt razvoja gravel cikloturističke ponude

IMG 3961


Danas je u restoranu Fakin u Legradu održana konferencija za medije na temu razvoja gravel cikloturističke ponude Koprivničko-križevačke županije kojoj su prisustvovali i župan Darko Koren, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice, pomoćnica direktora Zajednice Kristina Sočev, županijski pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac te načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Pomoćnica direktora Sočev na početku je istaknula kako je riječ o predstavljanju prve faze projekta obzirom da se završetak očekuje do kraja godine.

quote desni 3Ovaj novi turistički proizvod na području naše županije značajno će doprinijeti razvoju turističke ponude. Poznato je da su cikloturizam i biciklizam vrlo popularni na području cijele Hrvatske, a naša županija ima sve predispozicije, odnosno prirodne ljepote te bogatu enogastronomsku i kulturnu ponudu. Željeli smo povezati sve dionike i uobličiti novi proizvod gravel cikloturističke ponude koji će funkcionirati kroz cijelu godinu, a ujedno ćemo pomoći agencijama da na organiziran način ponude takav doživljaj posjetiteljima. Vjerujem da će koristi imati i ugostiteljski i smještajni kapaciteti te kulturne i druge ustanove, a interes samih posjetitelja, domaćih i iz inozemstva, već postoji“, naglasila je pomoćnica direktora Sočev.

IMG 3811

Župan je izrazio zadovoljstvo pokretanjem inovativnog turističkog proizvoda koji „ima svoje mjesto u županijskoj turističkoj ponudi i svoj potencijal, obzirom na naše prirodne ljepote i znamenitosti“.

quote desni 3Uz sve ostale preduvjete koji su potrebni da bi se ovakav tip turizma mogao odvijati, važna je i izrada infrastrukture, a posebno nas veseli što je istaknuto kako malo područja u hrvatskoj ima takav  prirodni potencijal kao naša županija. Činjenica je da u suvremeno vrijeme turistički djelatnici moraju neprestano osmišljavati nove ideje i programe, inovativna rješenje kakav je i gravel cikloturizam. Hvala svima koji su uključeni u projekt i vjerujem da će to biti značajan doprinos našoj cjelogodišnjoj turističkoj ponudi“, dodao je župan.

Karlo Kučan i Bruno Radotić iz tvrtke SPOT d.o.o., ujedno i promotori biciklizma te inspektori EuroVelo ruta, zaduženi su za realizaciju projekta te su predstavili dosad odrađene aktivnosti, ono što se nudi posjetiteljima, ali i planirane korake u budućnosti. Naglasili su kako su kako naša županija ima dobro uređene makadamske staze i mjesta na kojima se cikloturisti mogu zaustaviti, no moglo bi biti više hotelskih smještaja. Smatraju kako će se kroz ovu i druge turističke inicijative potencijalno stvoriti i novi smještajni kapaciteti, a dodali su i kako surađuju s velikim brojem inozemnih turističkih agencija koje su izrazile interes za ovakvim destinacijama. Županiji i županijskoj Turističkoj zajednici zahvalili su na podršci u razvoju cikloturističke ponude, kao i svima ostalima uključenima u projekt.

IMG 3865

Vrijednost projekta je gotovo 100 tisuća kuna, a nakon biciklom odvoženih 832 kilometra, definirano i trasirano 34 segmenta, 23 čvorišta i 482,5 kilometara. Primarna tri tematska područja su podravski dio Koprivničko-križevačke županije, Bilogora te Kalnik i Crna Gora.

Sve staze dostupne su na web stranici županijske Turističke zajednice - OVDJE.

Zanimljivo je da se cikloturistima pruža mogućnost da preko interaktivne karte sami kreiraju rutu ovisno o željama, naprednosti staze i sličnim karakteristikama, spajajući čvorišta i mjesta koja se želi posjetiti.  

IMG 3882U sljedećoj fazi predstoji izrada prometnog elaborata, postavljanje totema, definiranje standarda, održavanje radionica i obuka za dionike, izrada vizualnog identiteta i promotivnih materijala, dovođenje agencija na prezentacije gravel cikloturističkih sadržaja te izrada mobilne aplikacije.

Dodajmo kako su konferenciji prisustvovali i predstavnici Turističke zajednice grada Koprivnice, Turističke zajednice grada Križevaca te Turističke zajednice područja Dravski Peski, kao i predstavnici turističkih agencija i biciklističkih klubova.

Na kraju konferencije župan i direktorica Sočev uputili su čestitke glavnom chefu restorana Fakin Erichu Glavici povodom dobivanja prestižne oznake Gault & Millau koja se dodjeljuje na temelju kvalitete hrane. Fakin je prvi restoran na području županiji koji nosi takvu oznaku, čime je svrstan u rang vrhunskih restorana u širem europskom području, te je dao značajan doprinos prepoznatljivosti vrhunske gastronomske ponude našeg kraja.

Služba ureda župana


Pročitano 6949 puta