10.05.2022.

Veleposlanik Kraljevine Danske Ole Frijs-Madsen u nastupnom posjetu Županiji

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Međunarodna suradnja i EU fondovi

IMG 3238


Danas je u nastupnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji boravio veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Ole Frijs-Madsen sa suprugom Claire Allamand Frijs-Madsen, a dočekali su ih župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te viša savjetnica međunarodne odnose Nataša Krobot Hrastić.

Župan je izrazio zadovoljstvo posjetom danskog veleposlanika te mu je predstavio županijski teritorijalni ustroj i demografska kretanja, gospodarstvo s naglaskom na danske tvrtke koje su ovdje prisutne, prirodne i kulturne posebnosti našeg kraja te EU i nacionalne projekte koji su trenutno u provedbi. Poseban naglasak stavio je na ulaganje u obrazovanje te je predstavio kapitalne projekte izgradnje pet školskih sportskih dvorana u općinama i županijskog Centra kompetentnosti, što je zajedno vrijedno oko 145 milijuna kuna. Također je istaknuo kako ove godine Hrvatska i Danska slave 30 godina uspostave diplomatskih odnosa, dodavši kako je važno, uz nastavak odlične suradnje u sektorima obrazovanja i gospodarstva, uključiti i nova područja digitalizacije, energetske učinkovitosti, održivosti, zelene tranzicije i sličnog, u čemu je Danska lider u Europi i na čijem primjeru Hrvatska može mnogo naučiti.

Veleposlanika su, uz teme koje je spomenuo župan, posebno zanimale i teme javnog zdravstva, primjerice prevencije pretilosti kod školske djece, ulaganja u sportsku infrastrukturu, gdje je posebno pohvalio projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana u općinama te prekogranični projekti i suradnja s Republikom Mađarskom.

Župan je također pojasnio kako je Županija trenutno prostor najvećih investicija u infrastrukturi na razini cijele države, koje su vrijedne preko 700 milijuna eura, a najznačajnija među njima je izgradnja željezničke pruge Križevci – mađarska granica, što je najveća hrvatska investicija koja se financira iz EU fondova.

Ravnateljica Birčić, kao regionalni koordinator za područje županije, osvrnula se na djelovanje PORA-e te predstavila projekte i druge aktivnosti koje provode, a posebno one u suradnji sa Županijom i jedinicama lokalne samouprave.

Veleposlanik je županu zahvalio na ugodnom i informativnom susretu te je dogovoren novi susret na kojemu će biti prilike za daljnji razvoj međusobne suradnje.

Služba ureda župana


Pročitano 2043 puta