04.05.2022.

Župan održao prijem za vatrogasce povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana svetog Florijana

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita i spašavanje

Prijem za vatrogasce sv. Florijan 1


U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren danas je održao prijem za vatrogasce povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika, svetog Florijana, koji se obilježavaju 4. svibnja.

Župan je vatrogascima zahvalio na uspješnoj suradnji i požrtvovnosti te iznimnoj profesionalnosti koju pokazuju prilikom obavljanja zadaća te dodao kako Županija u kontinuitetu pruža snažnu podršku vatrogasnom sustavu.

quote desni 3Prijem za vatrogasce sv. Florijan 3„Vatrogastvo je jedan od najvažnijih segmenata na ovom prostoru jer je snažno ukorijenjeno u narodu i važna je sastavnica života u zajednici, bez obzira radi li se o ruralnim ili gradskim sredinama. Najvatrogasnija smo županija u državi na što smo iznimno ponosni, a koliko smo daleko otišli pokazala je i nedavna smotra vozila i opreme na kojoj se vidjelo kakav smo napredak napravili u posljednjih nekoliko godina. Nadovezujemo se na pomoć koju dobivate preko Vatrogasne zajednice RH, maksimalna smo podrška kroz logistiku, financiranje i organizaciju, nabavu opreme i financiranje redovnog rada zajednice iz županijskog proračuna. Iznad smo zakonske obaveze po tom pitanju i to se neće promijeniti, može ići samo na bolje uz stvaranje još kvalitetnijih uvjeta rada. Živimo u složenom vremenu, a vatrogasci su pokazali da su pravi oslonac, bilo da je riječ o članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava ili javnih vatrogasnih postrojbi i stoga vam još jednom hvala na svemu što činite kako bi se naši sugrađani osjećali sigurno“, poručio je župan uz čestitku blagdana i zaštitnika svetog Florijana i želju za što manje intervencija u vremenu koje je pred nama.

Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Darko Palaš zahvalio je županu na prijemu, kao i Županiji na podršci koju pruža sektoru vatrogastva.

quote desni 3quote desni 3Hvala vam što nam pomažete na putu razvoja vatrogastva i imate razumijevanja za sve izazove s kojima se suočavamo. Osim što smo jedna od najvatrogasnijih županija, posebno se ponosimo i našim vatrogaskinjama jer smo druga županija u Hrvatskoj po broju profesionalnih i dobrovoljnih žena u vatrogastvu. Također smo ponosni i na održavanje 1. smotre vozila i opreme gdje smo na jednom mjestu prikazali napredak sustava zaštite od požara i vjerujem da je to bilo zanimljivo za vidjeti. Svaki dan imamo motivaciju učiti i biti bolji u onome što radimo. Hvala vam na što nas podržavate i neka naša suradnja i nadalje ostane na ovako visokoj razini“, kazao je predsjednik Palaš.

Svoje zadovoljstvo suradnjom sa Županijom izrazio je i zapovjednik VZ KKŽ Zvonimir Habijan te je ujedno župana i suradnike izvijestio o radu Zajednice. Kazao je kako su u ovoj godini imali 245 intervencija, čak za 110 više nego prošle godine, a prvenstveno se povećao broj požara otvorenog tipa, kojih je bilo 56, u odnosu na šest 2021. godine. Meteorolozi predviđaju zahtjevnu godinu što se tiče vremena, a vatrogasci se već sad pripremaju za sezonu. Kao što je rekao zapovjednik Habijan, naša je županija, uz Grad Zagreb i Karlovačku, prva koju se poziva kada su izvanredne dislokacije u pitanju.

quote desni 3„U tijeku je osposobljavanje za rad s helikopterima i gašenje požare otvorenog prostora u kojemu sudjeluje 62 vatrogasca s područja naše županije, dobrovoljnih i profesionalnih. Osposobljavaju se i vozači C kategorije te vatrogasci za zvanje vatrogasnih časnika, njih 60-tak, a planiramo i osposobljavanja gašenja požara električnih automobila i solarnih panela. Aktivni smo i po pitanju zbrinjavanja raseljenog stanovništva Ukrajine, a važno nam je i ulaganje u mlade kadrove, gdje provodimo pripremu za natjecanja te planiramo poslati 16 vatrogasaca na osposobljavanje za voditelje vatrogasnih mladeži“, kazao je Habijan.Prijem za vatrogasce sv. Florijan 6

Vatrogasna je zajednica dobila i velik broj novih vozila u posljednje dvije godine, kao što je pojasnio zapovjednik Habijan, koja su vrijedna 27 milijuna kuna, a samo iz programa Ministarstva unutarnjih poslova su stigla četiri velika vozila vrijedna 12,5 milijuna kuna. Planira se i novi program nabave vozila vrijedan 84 milijuna kuna koji vodi Hrvatska vatrogasna zajednica i ministarstva, preko kojeg bi u našu županiju trebalo stići pet velikih vatrogasnih vozila.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik župana, ujedno i načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite, Ratimir Ljubić, pročelnice Melita Ivančić i Ljubica Belobrk Flamaceta, zapovjednik JVP Đurđevac Matija Markešić, zapovjednica JVP Koprivnica Jasminka Jakupec, koordinator PP Koprivnica Vladimir Piškor, koordinator PP Đurđevac Alen Škudar, tajnica VZ KKŽ Mirjana Futač i referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

Služba ureda župana


Pročitano 1291 puta