28.03.2022.

Najava Poziva za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita okoliša i zaštita prirode

fond za zastitu okolisa 6vr453kox07w0sq8a3rcnfl7619bntvpp3nbkmlkndcFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je kako će 30. ožujka 2022. godine biti objavljen Javni poziv kojim će se pravnim osobama sufinancirati sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije.

Kako bi osigurali i do 1,4 milijuna bespovratnih sredstava, na poziv će se moći javiti jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostali proračunski i izvanproračunski korisnici, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatni iznajmljivači, kao i samostalne djelatnosti i ostali pravni subjekti (izuzev udruga). To po prvi put uključuje i upravitelje višestambenih zgrada, koji će se moći prijaviti uime suvlasnika, te vjerske zajednice.

Prijaviteljima na ovaj poziv na raspolaganju je 40, 60 ili 80% sufinanciranja, ovisno o lokaciji na kojoj se provodi projekt, a sredstva mogu dobiti za:

  • dizalice topline;
  • sunčane toplinske kolektore;
  • kotlove na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove;
  • integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.

Osim opreme, sufinancira se i izrada glavnog projekta, jednog od obveznih dokumenata za prijavu. Za projekt je moguće dobiti do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24.9.2020. godine, od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama. Kako bi se osigurala kvaliteta izvedbe planiranog projekta, opravdani trošak je i stručni nadzor, sufinanciran također s do 40% opravdanog troška provedbe, odnosno najviše 56.000,00 kuna po lokaciji.

Svoju prijavu za sufinanciranje prijavitelji mogu poslati od 31.03. od 9 sati, preporučenom poštom ili osobno u prijamni ured Fonda na adresi Radnička cesta 80, Zagreb.

Više informacija dostupno je OVDJE.

PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije

Pročitano 1873 puta