24.03.2022.

Župan Koren prisustvovao sastanku Vlade RH sa županima na temu prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine

Objavljeno u kategorijama: Novosti

VRH 9053


Župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, u utorak 23. ožujka u Zagrebu je prisustvovao sastanku Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine na temu provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izvijestio je da je u Hrvatsku do sad ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine te istaknuo da Hrvatska želi pomoći ukrajinskom narodu koji izrazito pati u ovom trenutku. Vlada je, u tom kontekstu, poručio je premijer Plenković, poduzela niz akcija – od potpore u segmentima civilne zaštite, do tehničke, humanitarne, vojne i diplomatske pomoći te će nastaviti pomagati svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine, pogotovo u humanitarnom smislu.

Uspostavljena i web stranica “Hrvatska za Ukrajinu” na ukrajinskom jeziku, koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine, a otvorena je i besplatna telefonska linija – 114. Koordinacija će se i dalje provoditi kroz sustav civilne zaštite, Crveni križ, jedinice lokalne i područne samouprave, a kroz osiguravanje zdravstvene skrbi, socijalne skrbi te institut privremene zaštite postići će se lakša integracija Ukrajinaca na hrvatsko tržište rada, dok će se djecu uključiti u predškolski odgoj i školski sustav, naglašeno je na sastanku.

big VRzoAKeIJXRDSMwITwWYU diskusiji sa županima istaknuta je potreba za još bržim komuniciranjem svih razina u prihvatu iseljenih osoba kako bi se što prije započelo s integracijom u normalne društvene aktivnosti. U tome veliku ulogu ima i ukrajinska nacionalna manjina kao i dodatne aktivnosti koje koordiniraju gradovi, općine i županije na svojem području.

Što se tiče Koprivničko-križevačke županije, župan je izvijestio da su provedene sve organizacijske aktivnosti te je pripremljena potrebna oprema ukoliko dođe do aktivacije prihvatnog centra za raseljene osobe, a održani su i radni sastanci s Ravnateljstvom policije, Ravnateljstvom civilne zaštite i Ministarstvom prometa. Na našem području trenutno boravi 120 raseljenih osoba, a od 26. veljače do danas je kroz županiju tranzitiralo 475 osoba. Redovno se održavaju koordinacije Stožera CZ KKŽ sa svim žurnim službama koje su uključene u prihvat raseljenih osoba, a trenutno je mobiliziran hotel Picok u Đurđevcu u kojemu se nalazi sedamdesetak osoba, u privatnim smještajima se nalazi tridesetak osobe, a desetak osoba boravi u hotelu Podravina.

Na željezničkom kolodvoru u Koprivnici postavljeni su šatori koji će omogućiti prihvat većeg broja raseljenih osoba koji bi potencijalno stigli izvanrednim linijama vlakova te kontejneri za medicinsku skrb. Pruža se pomoć u hrani, vodi i ostalim potrepštinama, a u koordinaciji Stožera CZ KKŽ u akciji sudjeluju volonteri Crvenog križa KC, djelatnici Službe CZ KC i PU koprivničko-križevačke, djelatnici VZ KKŽ te zdravstveni djelatnici.

Izvor fotografija: Kristijan Toplak

Služba ureda župana


Pročitano 1359 puta