03.03.2022.

Pakrac danas – obilježavanje 31. obljetnice početka Domovinskog rata u RH

FB IMG 1646229198166Na središnjem trgu u Pakracu, u nazočnosti hrvatskih branitelja te obitelji poginulih i nestalih branitelja i državnog vrha, pod pokroviteljstvom Vlade, obilježena je 31. obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanje 31. obljetnice početka Domovinskog rata započelo je misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, nakon čega je povijesna postrojba Gradska straža Požega pucnjem iz topa najavila početak svečanog razvijanja 20 metara duge zastave. FB IMG 1646229206316Zastavu su nosili članovi Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Križevaca, a povorku je predvodila Križevačka djevojačka straža.

U znak sjećanja na sve stradale hrvatske branitelje pakračkim ulicama održan je mimohod pobjednika, nakon čega su državna izaslanstva i predstavnici braniteljskih udruga na središnjem gradskom trgu položili vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Također, vijenci su položeni i kod spomen-ploče postavljene u spomen na sve sudionike akcije.

quote desni 3Obljetnici je prisustvovao predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović koji se obratio prigodnim riječima: “Prije 31 godinu Pakrac je branilo malo pravih ljudi. U svakom ratu, pa i u Domovinskom, sve je ovisilo o malo hrabrih ljudi, malo odvažnih ljudi koji su u kritičnom trenutku bili spremni poginuti. Taj mali broj ljudi, možda nekoliko stotina u Pakracu, nekoliko tisuća u Hrvatskoj, spriječili su da padne cijela Hrvatska. Strah od smrti je strah koji je uspio potisnuti samo malo broj ljudi…”

FB IMG 1646228789877Svečanosti su još nazočili izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Dario Nekić, izaslanica Potpredsjednika Vlade i Ministra unutarnjih poslova te državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović, izaslanik Ministra obrane i državni tajnik Branko Hrg, posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata general Marijan Mareković, general pukovnik Mladen Markač, ostali generali te brojni predstavnici institucija, lokalne i regionalne samouprave, kao i braniteljskih udruga. Izaslanstvo Koprivničko – križevačke županije činili su Zvonko Beljo, Božo Lazar i Vlado Radotović, a obljetnici su prisustvovali i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojni branitelji iz Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana


Pročitano 1629 puta