05.09.2023.

Učiteljica Mirjana Mekovec bila na Erasmus+ mobilnosti u Ljubljani

Mirjana 3

Mirjana Mekovec, učiteljica OŠ Sveti Petar Orehovec, PŠ Fodrovec, u Ljubljani je od 21. - 26. 8. pohađala Erasmus+ tečaj o digitalnoj pismenosti, internetskoj sigurnosti i društvenim medijima.

Tečaj daje holistički pogled na digitalnu pismenost i osim aktivnosti s učenicima  uključuje njegovanje sigurnosne kulture u školama, rad s roditeljima i teme mentalnog zdravlja. Tečaju su prisustvovali učitelji i studenti iz Italije, učitelji iz Mađarske i učiteljica Mekovec iz Hrvatske, a zanimljivo je da su polaznici bili stari od 24 do 65 godina što dokazuje važnost ove teme za sve dobne skupine.

Mirjana 2

Kakav će utjecaj mediji i tehnologija imati na nas ovisi o sadržajima koje biramo i kojima smo izloženi, načinu upotrebe, kao i našoj osobnosti. Upravo zato medijska pismenost je jedna od najvažnijih vještina u 21. stoljeću.  

Na edukaciji su na interaktivan način obrađivane teme: sigurno i odgovorno korištenje interneta, laži, obmane prijevare i dezinformacije na internetu, internetsko uznemiravanje i neprikladni sadržaji . Tečaj se također usredotočio na učinkovitu i prikladnu upotrebu interneta u učionici. Polaznici su imali priliku posjetiti Organizaciju Indijanez i upoznati njihov program „Centar Šteker“ u Mariboru koji djeluje pri Ministarstvu rada, obitelji, socijalne skrbi i ravnopravnosti prilika i upoznati se s načinima na koji oni pružaju besplatnu podršku i pomoć kod prekomjerne upotrebe zaslonskih tehnologija. Bave se preventivom i kurativom, a održavaju radionice za djecu, roditelje, učitelje i odrasle.       

Mirjana 4

Na tečaju su polaznici svakodnevno međusobno razmjenjivali mišljenja i iskustva kroz zanimljive aktivnosti koje su se odvijale u parovima i grupama. Upoznali su se s rječnikom lažnih vijesti: botnet, mamac za klikove, teorije zavjere, duboko lažiranje, prijevara…te kako prepoznati/otkriti laži, prijevare i dezinformacije. O neprikladnim sadržajima u koji spadaju: uznemiravanje, sadržaj pun mržnje, govor mržnje, trolanje, uhođenje, cyberbulling (internetsko zlostavljanje), lažni profili upoznali su se na nizu istinitih primjera. Na taj način kod polaznika tečaja poticao se razvoj empatije za smanjenje internetskog nasilja.

Osim službenog dijela za polaznike tečaja organizirano je i razgledavanje Ljubljane s vodičem, zajednička večera, posjet Mariborskom Pohorju i Bledu.

Tečaj je bio vrlo stručno organiziran, a predavačica zanimljiva, susretljiva te su svi polaznici izrazili svoje pohvale organizatorici Tini Skočaj Skok i trenerici Zali Bricelj.

Mirjana Mekovec

Pročitano 327 puta