20.12.2022.

Učenici OŠ Sveti Petar Orehovec bili na Erasmus+ mobilnosti u Poljskoj

Wroclav 26 svi la


Članovi Erasmus+ tima OŠ Sveti Petar Orehovec boravili su u Poljskoj od 9. do 16. prosinca predstavljajući školu u projektu S.O.S. - “Uvećajmo sigurnost učenika na internetu”. Škola domaćin, našoj i školama iz Finske, Portugala, Rumunjske i Španjolske, bila je Szkola Podstawowa nr 9 im. Wladyslawa Lokietka iz grada Sierdaza.

Školu naših domaćina, kao i školu u Svetom Petru Orehovcu, polazi 300 učenika od prvog do osmog razreda. Organizacija nastave vrlo je slična našoj, ali razredna nastava je do trećeg, a ne do četvrtog razreda kao kod nas. Predmeti su također vrlo slični s tim da uz vjeronauk već od prvog razreda imaju i etiku, a drugi strani jezik (njemački) uče od sedmog razreda. Međutim njihovi učenici na kraju osmog razreda imaju završni ispit iz engleskog, poljskog i matematike. Nastava je organizirana u jednoj smjeni. Počinje od 8 sati, a ovisno o razredu i broju sati može potrajati do 16.20.



Na mobilnosti u Sieradzu, Erasmus+ timovi na radionicama su zajedno učili o razlikama između činjeničnog i populističkog govora u medijima. Učili su i o stereotipima te o govoru mržnje na internetu. Na predavanju organiziranom za učitelje, tema je također bilo nasilje na internetu. Predavačica iz NSK CSIRT (organizacija slična našem CARNET-u) predstavila je istraživanje u kojem je 23 % anketiranih učenika izjavilo da je imalo problema s online nasiljem. No, slično kao i kod nas oni koji doživljavaju nasilje rijetko ga prijavljuju. Predavačica je iznijela podatak da samo 24 posto učenika nasilje prijavi roditeljima, a još manje njih, samo 10 posto učiteljima.

Učenici su imali prilike sudjelovati na nekim satovima sa svojim domaćinima, a za učitelje je bio organiziran i posjet gradskoj upravi Sierdaza gdje ih je ugostio zamjenik gradonačelnika. Sierdaz je grad s oko 40.000 stanovnika i vrlo razvijenim gospodarstvom te ima svega oko tri posto nezaposlenih. Udaljen je oko 200 kilometara od glavnog grada Warsave, kojeg su sudionici projekta također imali priliku posjetiti. Tijekom ove Erasmus+ mobilnosti organiziran je i posjet grad Wrocławu. Zanimljivo je da taj grad ima 700.000 stanovnika, a zahvaljujući njegovim brojnim fakultetima u Wrocławu studira oko 120.000 studenata.

Izvor: OŠ Sveti Petar Orehovec

Služba ureda župana

Pročitano 505 puta