03.05.2024.

Proslavljen Dan Općine Rasinja i blagdan Svetog Križa

Objavljeno u kategorijama: Novosti

IB SS Rasinja 03052024 01

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Rasinja kao središnjim događajem proslave Dana Općine Rasinja danas je u društvenom Domu u Rasinji proslavljen Dan Općine, a kojem je prethodila i svečana misa zahvalnica povodom blagdana Svetog Križa.

Uz brojne mještane Općine, predstavnike udruga i ustanova s područja Općine svečanom obilježavanju osnutka Općine prije trideset i jednu godinu uveličali su i saborski zastupnik i načelnik Kalinovca Darko Sobota, saborski zastupnik Predrag Štromar, župan Darko Koren s pročelnicima i predsjednikom Županijske skupštine Damirom Felakom, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, brojni načelnici općina te ravnatelji i ravnateljice županijskih ustanova.

Predsjednik Općinskog vijeća Zvonimir Fajfarić uvodno je pozdravio sve prisutne osvrnuvši se na brojne aktivnosti i projekte koji su realizirani od prošlog rođendana te zahvalio svima na potpori u projektima, kao i svima koji doprinose razvoju općine te čestitao nagrađenima zlatnim plaketama.IB SS Rasinja 03052024 19

Načelnik Danimir Kolman je u svojem obraćanju istaknuo kako je prošla godina bila jedna od najizazovnijih u cijelom mandatu te dodao kako se radi na svakom koraku, aglomeracije, obnavljaju se ceste i rade nove, završena je nova sportska školska dvorana zahvaljujući suradnji sa Županijom. Osvrnuo se i na fiskalno izravnanje, prema kojem Rasinja godišnje dobiva iz državnog proračuna oko pola milijuna eura, što je garancija provođenja tekućih projekata za koje se ne mogu dobivati sredstva iz alternativnih izvora. Kolman je istaknuo i važnost kvalitetne vertikalne suradnje s Koprivničko-križevačkom županijom, kao i suradnju s PORA-om Regionalnom razvojnom agencijom koja pomaže u pripremi projekata. „Na taj način je riješena modernizaciju cesta u Lukovcu i Pogancu, a sad radimo na cesti Veliki Grabičani u dužini 4,5 kilometra. Još nam je u planovima i cesta koja spaja Prkos i Vrhovec te nerazvrstana cesta za iduću godinu kroz Grbaševec koja će Rasinju napokon asfaltom spojiti s općinom Koprivnički Ivanec“ – najavio je načelnik Kolman te spomenuo najveći turistički projekt revitalizacija dvorca Inkey po kojem je Rasinja i poznata.IB SS Rasinja 03052024 21

Župan Darko Koren u svojem obraćanju ponovio je važnost suradnje i vertikale općine – Županija te istaknuo Rasinju kao primjer na kojem se to posebno vidi. „Rasinja je zbog svoje veličine i proračuna bila pod našom posebnom pozornošću. Jedan od glavnih primjera je upravo dvorac, a to nije bio dvorac, bila je to obična ruševina i nije bilo lako donijeti Odluku o kupnji, ali vjerujem da će uskoro to postati pravi turistički biser“ te podsjetio kako je nedavno potpisao ugovor za dodjelu novca za obnovu dvorca i dodao kako je Županija osigurala svoj dio, a već sljedeći tjedan slijedi natječaj za izvođača radova.

U ime načelnika obratio se Stjepan Milinković, načelnik Općine Gola, a u ime saborskih zastupnika Darko Sobota.IB SS Rasinja 03052024 28

Na kraju sjednice uručena su priznanja i plakete laureatima za svoj rad i promidžbu općine u prethodnoj godini. Zlatnu plaketu Općine Rasinja za poticanje zdravog života primila je Estera Rac. Plaketa je pripala i Slavici Samoborec za humanost i dugogodišnji rad u Domu zdravlja, ambulanti Rasinja. Zlatnu plaketu primio je i Vjekoslav Kuharić, za izniman rad i zalaganje u vatrogasnoj i društvenoj zajednici. Plaketa je pripala i Pjevačkom zboru Udruge umirovljenika Rasinja. Župan Darko Koren primio je zlatnu plaketu uime Koprivničko-križevačke županije za doprinos ukupnom razvoju općine.

Svečanom glazbenom ugođaju doprinijele su članice i članovi Pjevačkog zbora Udruge umirovljenika Općine Rasinja, koji su ujedno i dobitnici Plakete Općine.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: ePodravina.hr, Ivan Balija

Pročitano 159 puta