Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
14.03.2023.

Župan prisustvovao konferenciji „Sadašnjost, a ne budućnost“

Objavljeno u kategorijama: Novosti

big dGJ5Rrp1Vu1gXBeWQQTh


U organizaciji Koordinacije županijskih savjeta mladih danas je u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižici u Zagrebu održana konferencija „Sadašnjost, a ne budućnost“ kojoj je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren, a uime Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije Ivan Rerih i Nikola Kovačec.

Župan Koren, ujedno i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, sudjelovao je u panel raspravi zajedno s predsjednikom Hrvatske zajednice županija i županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem, zamjenicom župana Istarske županije Jessicom Aquavita, županicom Požeško-slavonske županije Antonijom Jozić, županicom Karlovačke županije Martinom Furdek-Hajdin te županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom. U raspravi su sudjelovali i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić te državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

IMG 20230315 WA00011

U razgovorima dana podrška radu Koordinacije županijskih savjeta mladih kao tijela koje ujedinjuje mlade diljem Hrvatske i djeluje kao platforma za razmjenu iskustva. Također je naglašeno kako mladi najbolje prepoznaju potrebe svoje zajednice te iniciraju korisne lokalne politike.

IMG 20230314 WA0008

Na panel raspravi istaknuti su primjeri dobre prakse u županijama - stipendije, izrada akcijskih planova za mlade, stambeno zbrinjavanje, izgradnja mreže dječjih vrtića te korištenje sportskih dvorana za sportske i druge aktivnosti. Osim dobrih primjera, spomenuti su i izazovi s kojima se susreću županije, ali i općine i gradovi, a koji imaju negativan utjecaj na život u zajednici. Na prvom mjestu je potreba za velikim infrastrukturnim projektima koji će unaprijediti ruralne sredine i mladima omogućiti sadržaje koji su im potrebni za kvalitetan život, što će onda utjecati na bolje demografske prilike. Potrebno je spomenuti i važnost dobre prometne povezanosti između županija koja uvelike olakšava svakodnevna putovanja na posao, budući da sve više mladih živi na području jedne, a radi na području druge županije.

IMG 20230315 WA0000

Zajednički zaključak svih panelista je kako je suradnja između županija i županijskih savjeta mladih konstruktivna i usmjerena boljitku lokalnih zajednica, no kako postoji mnogo prostora da bude još uspješnija u odgovaranju na želje i potrebe mladih.

Služba ureda župana

Fotografije: HZŽ

Pročitano 837 puta