Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
31.01.2023.

Križevačka eparhija svečano proslavila svoj Dan i blagdan Triju svetitelja

misa 3 1


Križevačka grkokatolička eparhija u ponedjeljak, 30. siječnja svečanom liturgijom proslavila je blagdan svojih nebeskih zaštitnika – Tri svetitelja (Tri jerarha), a to su crkveni oci sv. Bazilije Veliki, sv. Grgur Nazijanski i sv. Ivan Zlatousti.

Arhijerejsku liturgiju u grkokatoličkoj katedrali Presvete trojice u Križevcima predvodio je vladika Križevačke eparhije Milan Stipić, u suslavlju s Apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj nadbiskupom Giorgiom Linguom,  bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, varaždinskim biskupom Božom Radošem te pomoćnim zagrebačkim biskupima Ivanom Šaškom i  Mijom Gorskim kao i s bogoslovima, svećenicima i redovnicama i redovnicima Eparhije te gostima iz Austrije, Slovenije i Vojvodine.

Svečanosti su nazočili župan Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn i brojni drugi vjernici.

misa 2 1

Tijekom liturgije mons. Milan Stipić unaprijedio je o. Nenada Krajačića, ravnatelja Caritasa Križevačke eparhije i člana Povjerenstva za izbjeglice, u čin protojereja.

Propovijedao je sisački biskup Vlado Košić, a budući da se u četvrtak, 2. veljače na blagdan Svijećnice slavi  Dan posvećenog života redovnice i redovnici su molitvom, koju je izrekao o. Ivan Karlić, obnovili svoje redovničke zavjete.

Na kraju liturgije mons. Milan Stipić uručio je prigodna priznanja osobama koje su se istaknule u radu i kršćanskom životu. Priznanja su primili: Irina Matijević iz Lipika, za osobit doprinos u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, o. Milan Vranešić, za 45 godina kontinuiranog rada na tiskanju Žumberačkog krijesa te dr. sc. Goran Ivanišević, za promicanje ugleda i vrijednosti Križevačke eparhije i kršćanskog života.

Poslije liturgije, u dvorani Mariapolija Faro, predstavljena je dokumentarna videoreportaža o prošlogodišnjem zajedničkom djelovanju Caritasa Križevačke eparhije i Udruge DoDo (Dobro dobrim) iz Velike Gorice u pomaganju ratom pogođenoj Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koji su utočište našli u Republici Hrvatskoj.

Izvor: prigorski.hr

Služba ureda župana


Pročitano 2858 puta