Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
03.07.2022.

Uspješno održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije

20220702 172837


U organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i u suradnji s Udrugom žena iz ruralnih područja te suorganizatorom i domaćinom Općinom Novigrad Podravski, jučer je uspješno održan tradicionalni Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije. Na ovoj spektakularnoj manifestaciji u sportskoj dvorani novigradske Osnovne škole uz mnoštvo posjetitelja predstavilo se 12 žena iz svih krajeva naše županije, kao i gošća iz Gradišća u Austriji. Sve su one na svojim štandovima prezentirale različitost života u ruralnim područjima. Uz puno mašte prikazale su svoje životne priče i svoj rad, od primarnog zanimanja kroz svakodnevni mar, različite hobije i umjetničke izričaje do društvenog angažmana i očuvanja tradicije.

IMG 0002

U uvodnom dijelu Festivalam, povodom 10. obljetnice, održana je promocija Monografije Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije 2011.- 2021. koju je predstavila predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić, koja je autorica i urednica knjige. Naglasila je kako je to važna obljetnica, posebno za nju, koja je inicirala i organizirala Festival kroz sve te godine. Monografija je izdana s ciljem da ostane zapisano za buduće generacije kako su u našoj lijepoj Podravini i Prigorju živjele, radile i stvarale mnoge marljive žene pune životne radosti, nadasve kreativne, svestrane i s mnoštvom posebnosti, ali često vrlo tihe i samozatajne. U Monografiji  je na 170 stranica obradila Festival kronološkim redom sa životnim pričama svih 110 sudionica, 109 s područja županije i jedne iz austrijskog Gradišća. Sve je ilustrirano fotografijama s Festivala. U uvodnom dijelu knjige dala je prikaz rada županijskog Povjerenstva sa svim elementima i sazivima kroz 10 godina. U knjizi je uvršten i rad te ciljevi Udruge žena iz ruralnih područja kroz suradnju u organizaciji i provedbi Festivala. Također su uvrštene zahvale suradnicima, donatorima, sponzorima, općinama i gradovima te medijskim pokroviteljima. U Monografiji je naglašena želju da se Festival nastavi u budućnosti,  uz ideju o davanju dužne pažnje svim ženama. Plan je održivost Festivala u daljnjoj senzibilizaciji javnosti za nužnost promicanja ravnopravnosti spolova i ljudskih prava te jačanja položaja žena u našem društvu, uz pojedinačni angažman u prezentaciji načina i različitosti života žena i umrežavanje u ruralnom području te njegovanju običaja, očuvanju tradicije i kulturne baštine, kao i prenošenje na mlade naraštaje. Ovime je dala i uvod u Festival uz zahvalu sudionicama, kojih je bilo 12 s područja županije i gošća iz austrijskog Gradišća, s posebnim naglaskom na uspješno umrežavanje žena i sve njihove posebnosti, koje su prepoznate i nagrađene.

IMG 9839

Pozdrave je uputio načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek uz zahvale organizatorima i sudionicama s naglaskom na važnost Festivala, kao uvoda u proslavu Dana Općine. Župan Darko Koren pohvalio je izdavanje Monografije uz naglasak na uloženi trud autorice Rupčić te izrazio zadovoljstvo održavanjem Festivala uz zahvalu svim sudionicama na njihovom trudu i prezentaciji. Istaknuo je kako će se Festival nastaviti i slijedeću godinu i to u jednoj od pet novih školskih sportskih dvorana. Saborski zastupnik i općinski načelnik Kalinovca Darko Sobota pozdravio je sudionice te istaknuo kako predstavljaju sve ono čime se bave, svoje obitelj i svoj kraj. Naglasio je kako ova manifestacija predstavlja našu Županiju i našu tradiciju te kako je riječ o prekrasnoj Monografiji, izrazivši nadu kako će se slijedeće godine manifestacija održati u novoj dvorani u Kalinovcu. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, ujedno i pokroviteljica Festivala Višnja Ljubičić kazala je kako su danas žene u ruralnim područjima snažnije i doprinose kvalitetnijem životu u svojim sredinama. Potrebno ih je više uključivati u lokalnu zajednicu i poduzetništvo. Ima sve više mladih, visokoobrazovanih žena koje su uspješne na prijavama u mjerama ruralnog razvoja, što je bitan iskorak u društvu.

IMG 0261

Posjetitelji su imali priliku uživati u kreativnosti i raznolikosti, ali i kušati sve pripremljeno. Festival nema natjecateljski karakter, a bila je to prilika da žene pokažu sve što im je važno i što čini njihov život kvalitetnim i sadržajnim, a samim tim i život njihovih obitelji pa i društvene zajednice u kojoj žive jer su mnoge nositeljice društvenog i kulturnog života u svojim sredinama. Također, Festival je imao i humanitarni karakter, obzirom da su se prikupljala sredstva za rad Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice.

20220702 174333

Svim sudionicama su članovi žirija Damir Felak, Melita Ivančić, Zdravko Brljek, Verica Rupčić i Josip Cugovčan te župan Darko Koren uručili priznanja za sudjelovanje, poklone Županije, Općine i Udruge, kao i cvijeće. Sudionice su  pored poklona trajne vrijednosti dobile i unikatna priznanja za svoje posebnosti i to: Ljubica Balaško iz Koprivnice za društvenost, kreativnost, čuvanje i prezentaciju starinske odjeće te svestranost i ljubav prema prirodi i biciklima, Biserka Horvat iz Koprivničkih Bregi za očuvanje starina i posebne zbirke porculana, namještaja i etno predmeta, promociju i zaštitu bregofske pite te kreativnost, društvenu aktivnost i humanost, Ana Ištvan iz Novigrada Podravskog za različitost u izradi ručnog rada, kreiranja i šivanja te posvećenost obitelji i osobama starije dobi, društvenost i životni optimizam, Danica Farkaš iz austrijskog Gradišća za svestranost, društvenu aktivnost i različiti umjetnički opus te očuvanje i njegovanje hrvatskog jezika i međudržavnu suradnju. Jela Kovačić iz Podravskih Sesveta za svestranost,  očuvanje tradicionalnog sesvečkog veza i nošnje te društvenost i aktivnost u zajednici i ljubav prema glazbi, Katarina Kozarić Šabarić iz Medvedičke za posvećenost obitelji i raznolikost u poljoprivredi te društvenu i političku aktivnost, Katica Lončar iz Molvi za aktivnosti u kulturnoj, društvenoj i vjerskoj zajednici te očuvanje umijeća tkanja te posebnu etno zbirku uz kreativnost u izradi odjeće, Nada Maričić iz Severovaca za raznolikost u ručnim radovima te svestranost u poslovima te posebnu zbirku i izradu narodnih nošnji đurđevačkog kraja, Ana Pavlic iz Srednjeg Dubovca za život u vjeri i posvećenost obitelji uz njegovanje međugeneracijskog uvažavanja te raznolikost poslova na  poljoprivrednom gospodarstvu i poduzetnički duh, Renata Šandrovčan iz Budančevice za očuvanje tradicije u izradi veza, svestranost i umjetnički izričaj te njegovanje višegeneracijskih obiteljskih vrijednosti uz posebnu ljubav prema prirodi, Ljiljana Šartaj iz Cvetkovca za posebnu svestranost u umjetničkom i kreativnom izražavanju te humanost, empatiju i plemenitost, Zdenkica Višak iz Selanca za posvećenost i njegovanje obiteljskih vrijednosti te za posebnu ljubav prema prirodi i zadovoljstvo životom na selu podno Kalnika i ljubav prema rijeci Dravi, Gordana Vrabelj iz Koprivničkog Ivanca za svestranost i posvećenost obitelji te njegovanje tradicije kroz društveni angažman te empatiju i posvećenost skrbi o osobama s raznim poteškoćama uz doprinos poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

20220702 172837

Sponzori Festivala su bili: Hrvatske šume d.o.o., Radnik d.d., Bistra d.o.o.,  Mastering d.o.o., Tiskara Brzi, Zlatarna Mirjana, Apartmani Cecilia, Cvjećarna Gabrijela i Terra keramika, a medijski pokrovitelji: Varaždinska televizija, Podravski radio, Radio Koprivnica, Podravski list, Radio Križevci, Radio Drava, Drava.info, Prigorski.hr, i e-Podravina.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić


Pročitano 1919 puta