Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
30.06.2022.

Županija građanima osigurala 680 tisuća kuna za fotonaponske elektrane

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

IMG 9740


U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren danas je potpisao ugovore s korisnicima sredstava koja su dodijeljena putem Javnog natječaja za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju, na području Koprivničko-križevačke županije u 2022. godini.

Svrha Natječaja, kroz koji je za građane bilo osigurano 680 tisuća kuna, je postavljanje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, u mrežnom radu, na postojeće obiteljske kuće koje su energetskog razreda minimalno D ili boljeg. Sufinanciranje je bilo moguće u vrijednosti 50 posto projekta, do 20 tisuća kuna, a ukupno su se prijavila 34 korisnika s područja cijele županije.

Uvodno se obratio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Marijan Štimac koji je zahvalio korisnicima što su se odazvali na Natječaj kojim će se poticati korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima iz proračuna Županije. Poželio im je uspješnu gradnju fotonaponskih elektrana te ih je zamolio da izvijeste koliko se uštedjelo na električnoj energiji, kako bi se mogla napraviti evaluacija natječaja.

IMG 9678

Župan je čestitao korisnicima na odlučnosti da se aktivno uključe u ovaj Natječaj, dodavši kako je korištenje obnovljivih izvora energije jedna od najvažnijih tema našeg doba.

quote desni 3„Činjenica je da su cijene energenata, kako u gospodarstvu, tako i u kućanstvu, nešto što će obilježiti vrijeme koje dolazi. Čuli smo od stručnjaka da je vrijeme jeftine energije prošlost, ali je činjenica da su ovakve intervencije za svaku pohvalu. Obzirom na zahtjevnost teme, vodili smo se stručnom podlogom te vjerujem kako će ovakvih programa biti još više. Svatko od vas ima svoj projekt i računicu i to je početak procesa koji će se nastaviti u budućnosti, a mi ćemo se prilagoditi vašem interesu i po potrebi osigurati dodatna sredstva. Čestitam vam na odluci da krenete tim putem i želim vam puno uspjeha“, kazao je župan te dodao kako će se pratiti rezultati u uštedi energije.

IMG 9702

Uime korisnika obratila se Ines Hemetek-Potroško koja je zahvalila Županiji što im je omogućila da krenu u izgradnju fotonaponskih elektrana na svojim kućama te istaknula:

quote desni 3Ušteda energije na svakom koraku u današnje je doba izuzetno važna, kao i podizanje svijesti o štednji energije. Izgradnjom fotonaponskih elektrana možemo supstituirati energiju i napraviti značajne uštede te povećati energetsku učinkovitost u našim kućama. Također utječemo i na očuvanje okoliša smanjenjem emisija ugljičnog dioksida i ugljičnog otiska, odnosno smanjujemo štetni utjecaj na okoliš.“

Dodajmo kako su potpisivanju ugovora prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te stručni suradnik za energetiku Radovan List.

Služba ureda župana


Pročitano 2062 puta