Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
16.03.2022.

Održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija – župani raspravljali o aktualnim zakonskim pitanjima i uvođenju eura

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

big qUIIj5iJAHrCeBJCG6nz


U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici jučer je održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, kojoj je prisustvovao župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednice. Glavne teme bile su financiranje županija, uvođenje eura te nastavak suradnje s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Obzirom na to da je Koprivničko-križevačka županija prošli tjedan potpisala ugovore o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu, župan Koren je predstavnicima drugih županija (koje se pripremaju za potpisivanje ugovora) prezentirao na koji je način organizirana ta usluga. Naglasio je kako Županija na projektu radila dvije godine te kako je od 15. ožujka građanima na raspolaganju 79 autobusnih linija, ali i popusti za umirovljenike, učenike, studente i radnike. IMG 3486Županija već godinama izdvaja sredstva za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca (oko 4 milijuna kuna godišnje), čime se značajno pomaže roditeljima i poslovanju prijevoznika, a kroz ovaj će se novi model javni prijevoz dodatno unaprijediti te postati još funkcionalniji.

Predstavnici Ministarstva financija prezentirali su zakonske aktualnosti vezane uz transparentnost financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ali i postupak uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Sukladno očekivanoj pozitivnoj odluci Vijeća EU u srpnju, Ministarstvo je objavilo uputu s obvezom dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti za tijela javne vlasti. Očekuje se kako će prilagodba započeti 5. rujna i trajati do kraja 2022. godine, a za to vrijeme će cijene proizvoda biti izražene u dvojnoj valuti, što će zasigurno olakšati prijelaz iz kune u euro.

U nastavku sjednice razgovaralo se o suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Osim aktualnih projekata, koji uključuju Škole ambasadore Europskog parlamenta i aktivnosti u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, fokus ostaje na mladima u cilju informiranja i obrazovanja o europskim politikama unutar kojih imaju priliku utjecati na svoje lokalne zajednice.

quote desni 3„S obzirom na to da su županije osnivači brojnih škola i aktivno sudjeluju u stvaranju jednako dostupnog obrazovanja i poboljšavanju uvjeta obrazovanja, nastavak suradnje na ovim projektima je logičan izbor. Čvrsto vjerujemo u bottom-up pristup jer znamo da prave promjene započinju onim malima, a utjecaj na lokalnu zajednicu ima odjeka na nacionalnoj, ali i europskoj razini“, zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.
IMG 3447

Ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević prezentirao je daljnje aktivnosti u jačanju kapaciteta javne uprave, sukladno Sporazumu o suradnji koji su Hrvatska zajednica županija i Državna škola potpisali 2019. godine. Razvoj javne uprave temelji se na razmjeni najboljih praksi i iskustava dobrog upravljanja prema europskim standardima. Upravo zbog toga, iz Državne škole za javnu upravu ističu da je kvalitetna i učinkovita javna uprava iznimno važna za izgradnju konkurentnog tržišnog gospodarstva te jednostavnijeg i ekonomičnijeg poslovanja.

Služba ureda župana


Pročitano 1148 puta